Читај ми!

Мимикрија

Да ли знате да у сврху преживљавања индомалезијски октопод спада у мајсторе камуфлаже? Зато што према потреби окружења мења облик и понашање па као "камелеон мора" може да "одглуми" да је риба, змија али и морска трава. Тема "Студија знања" је мимикрија.

Камелеон је у природи синоним за мимикрију, а умешан је у томе да се стопи са околином. Научници откривају да је тајна у танком слоју нанокристала, чије размаке камелеони могу да контролишу у зависности од тренутног окружења и промене читав спектар боја.

Природни мајстори мимикрије су и инсекти, лептири, сове, сипе. Али, веровали или не - и људи. То објашњава феномен социјалне мимикрије, који подразумева да и људи могу мењати своја понашања као модел опстанка у друштву. Оне најбоље у томе називамо друштвеним камелеонима, људима који су склони да имитирају друге - од начина понашања, држања тела, гестикулације, израза лица или начина говора.

Нашу данашњу тему зато ћемо размотрити из многих углова - биолгије, социологије, психологије, али и уметности. Зато су наши гости социолог професор др Павле Миленковић са Филозофског факултета у Новом Саду; психолог и психотерапеут професор др Душан Стојнов са Филозофског факултета у Београду; и др Милан Пауновић, директор Природњачког музеја у Београду. 

Примере врста одличних у томе ове недеље ћете видети у нашем студију и то кроз експонате Природњачког музеја у Београду. А како су се то неке врсте "еволутивно опаметиле" сазнаћемо од професора доктора Срећка Ћурчића са Биолошког факултета.

О мимикрији у уметности, говориће нам етнолог, редитељ и писац Младен Милосављевић. Преношење стварности на платно карактеристично је за сликаре, а где је ту место мимикрији рећи ће нам славни сликар Радован Мића Трнавац.

Инспирисани темом, наше музичке госте замолићемо да "преруше" поједине нумере. Народне и поп песме у духу класике представиће нам гудачки квартет "Хабанера".

У студију ћемо током емисије имати костимску трансформацију, угостити познатог глумца Уроша Јовчића и открити тајне пантомиме са глумцем Марком Стојановићем. Гледајте "Студио знања"!

Аутор и уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит
 

 

 

 

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару