Читај ми!

Вавилон

После годину и по дана паузе, "Вавилон" нову сезону отвара у септембарској емисији приказ новог романа Слободана Владушића, "Омама", у коме Милош Црњански попут Шерлока Холмса открива где је нестао један српски радник у Берлину 1928. године. Роман је само заштићен обландом крими заплета, али пажљивом читаоцу он нуди много више.

 

Ту је и приказ нове збирке прича Харукија Муракамија, "Прво лице једнине", збирке која тематски окупља приповетке око питања идентитета.

Следи разговор са писцем, сценаристом, преводиоцем, уредником и приређивачем, Зораном Пеневским поводом изласка новог стрип-албума, "Међугробље" који је радио у сарадњи са вајарем, Звонимиром Видићем.

Бојан Васић у септембарском Вавилону чита песму из збирке изабраних песама, Брид, коју је приредио писац, Иван Антић. О овој збирци песама говори Тамара Крстић.

Изашао је и дуго очекивани други том студије "Подземни ток 2, езотерично и окултно у српској књижевности", професора Филолошког факултета у Београду, др Немање Радуловића. Док се први том бавио писцима с краја 19. и почетка 20. века, нова књига укључује теоријску анализу писаца и уметника, почев од појаве Медијале до данашњих дана и аутора, наших савременика, Радослава Петковића, Басаре, Саше Јеленковића, Иване Миланкове итд. Драгоцена студија и ерудитски писана студија на теме којима се до сада нико није озбиљније бавио и која без сумње попуњава у српској историји и теорији књижевности једну велику празнину.

У рубрици Музичари-писци, овога пута представљамо Орахе, необичну рок групу чији је оснивач и спиритус мувенс, професор српског језика и књижевности, писац и есејиста, Растко Јевтовић. Специфичност ове групе је да свирају на музику стихова наших највећих песника, а више о овом пројекту у емисији говори сам Јевтовић.

Осмишљава и уређује: Јасмина Врбавац
Режија: Марко Шотра

 

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара