Читај ми!

Александар Генис

"Волим да имам корене, али се плашим људи који говоре о домовини. Нацисти су говорили о домовини. Русија је отаџбина мог језика, а Њујорк је град који волим и у коме сам провео четрдесет година свог живота", каже Александар Генис - космополита, есејиста, прозаиста. Рођен 1953. у Рјазању у Русији, младост проводи у Летонији а са 24 године одлази у Њујорк, град у коме постаје писац.

Америчка азбука, Црвени хлеб, Кула вавилонска, Сточићу постави се, Часови читања, Повратна адреса, само су неки од бројних наслова преведених код нас захваљујући Генисовом српском издавачу "Геопоетика".

У емисији која је снимљена у Генисовом дому у Њу Џерзију, прича је кренула од његове мемоарске прозе Повратна адреса, тог 'архипелага сећања' на совјетски живот, градове у којима је живео, на своје пријатеље - Сергеја Довлатова и Јосифа Бродског - који су му помогли да постане оно што је данас, као и о тешким али, у његовом маниру, увек духовитим животним раскрсницама... Кроз приче о људима, земљама, књигама, и неким наизглед неважним свакодневним стварима, Генис исписује једну разбарушену филозофију нашег времена.

Уредник и аутор Неда Валчић Лазовић
Сниматељ Дејан Јовановић
Редитељ Ивана Стивенс

Савремени светски писци Савремени светски писци

Autor:
РТС

Ауторски пројекат „Савремени светски писци" конципирала је Неда Валчић-Лазовић, уредник у редакцији за културу РТС-а, као низ ексклузивних разговора са најзначајнијим књижевницима и мислиоцима нашег времена. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво