Читај ми!

Отрови

Отрови немају дефиницију, јер рецимо иста супстанца у једној дози може бити лек, а у другој отров. То је наша овонедељна тема, гледајте Студио знања.

Шта све може бити отров и противотров, у којим дозама, како човек, биљке и животиње реагују на њих, али и да ли човекове мисли и речи могу да буду отровне, нека су од питања о којима ћемо говорити у овонедељном Студију знања. Како отрови делују на здравље човека, рећи ће нам токсиколог доцент др Наташа Перковић Вукчевић интерниста клинички тоскиколог на Клиници за токсикологију Војномедицинске академиије. А о утицају отрова на природу и гене биљака и животиња више ће нам рећи биолог др Александра Патенковић из Института за биолошка истраживања "Др Синиша Станковић". И када коначно откријемо шта све могу бити отрови и како да их заобиђемо, наш следећи гост ће нам рећи којим све битним историјским личностима и догађајима су пресудили управо отрови - историчар доцент др Данко Леовац са Филозофског факултета у Београду.

Већ смо рекли да је отров питање количине. Хемичари су прави чаробњаци за отрове и противотрове и свима су нам занимљиви њихови експерименти. Зато ћемо угостити правог зналца, декана Хемијског факултета у Београду, професора др Ивана Гржетића.

Отрови могу бити разни, водоник-сулфид, хлор, фосген, бензен, феноли, арсен, нитрити, алкалоиди... али и мисли и речи! Бавићемо се и психологијом отровних мисли и речи које нам трују живот и покушати да сазнамо како да им се одупремо. Зато у студију имамо одличног психијатра и психотерапеута, Александру Буберу.

Нисте ваљда мислили да у студију нећемо имати и експерименте? Договорили смо се са нашим гостима да нам нешто представе, јер смо морали да се прилагодимо правилу етичности када је реч о експериментима са отровима, али успели смо да се договоримо. Декан Хемијског факултета ће нам показати неке препарате и све лепо објаснити, а за мало експеримената су задужени и наши гости из публике - ђаци Медицинске школе у Београду.

Што се представљања наших музичких гостију тиче, наговестићемо вам их кроз четири речи - вокал, клавир, добар звук. Наши гости су Ивана Владовић и Ненад Пауновић.

Аутор и уредник серијала Студио знања: Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић
Ководитељ: Ана Рељић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару