Читај ми!

Жак Рансијер

Да ли је могуће створити политику која није уметност илузија, како се десило да су демократске институције постале олигархијске, о чему нам све сведоче "жути прслуци" у Француској, на који начин уметност ствара еманциповане личности, само су нека од питања Неде Валчић Лазовић на која одговара велики француски и светски филозоф Жак Рансијер.

Француска филозофија доживљава свој велики "тренутак" у другој половини 20. века, кад се интензивно окреће политичким праксама и критици капитализма и неолиберализма. Постаје политички радикална, ослањајучи се на традицију француске револуције, Покрета отпора у Другом светском рату и студентске побуне '68. У то време млади филозоф Жак Рансијер (1940. Алжир), креће другим путем.

Након првих књига "Ноћ пролетера", "Реч радника", "Учитељ незналица" у којима поставља концепт равноправности и једнакости као свој филозофски кредо, Рансијер шири своја истраживања. Са радничких покрета 19. века, прелази на европску грађанску елиту 21. века у насловима "На рубовима политичког", "Метода једнакости", "Мржња према демократији"... Планетарни реноме Жака Рансијера лежи и у питањима којима се непрестално враћа: какав је данас однос грађана према демократији. Или, како је дошло до дилеме комунизам или демократија, како је дошло до везе капитализма и демократије, или, пак, до мржње према демократији? Подједнако заинтересован и за уметност, Рансијер одбија већину класичних приступа култури. У књигама "Политика књижевности", "Филмска фабула", "Еманциповани гледалац", "Подела чулног", открива порекло демократије у начину писања великих француских и светских аутора, као и у савременим уметничким праксама.

Уредник и аутор Неда Валчић Лазовић
Сниматељ Дејан Јовановић
редитељ Ивана Стивенс

Савремени светски писци Савремени светски писци

Autor:
РТС

Ауторски пројекат „Савремени светски писци" конципирала је Неда Валчић-Лазовић, уредник у редакцији за културу РТС-а, као низ ексклузивних разговора са најзначајнијим књижевницима и мислиоцима нашег времена. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво