Читај ми!

Различити, а једнаки

Принцип једнакости као људску вредност на овом цивилизацијском нивоу подразумевамо, бирамо је свакога дана и за њу се боримо. Међутим, то често замагљују предрасуде које проистичу из наших различитости. Ове недеље у "Студију знања" говорићемо управо о предрасудама, кроз тумачења и препознавања сличности и разлика и покушај да их препознамо и отклонимо.

Ми смо различити, а једнаки. Због комплексности ове теме, фокусираћемо се на мушки и женски принцип, на разоткривање сличности и разлика људи у психолошком, биолошком и социолошком смислу. Шта нас повезује, а шта раздваја са психолошког становишта, са каквим се изазовима суочавамо и како да са њима изађемо на крај, права су питања за психолога и психотерапеута Надицу Хегедуш. А како мушкарци и жене данас виде своје друштвене улоге и како да разбијемо предрасуде, сазнаћемо од културолога професора доктора Ратка Божовића. Занимљиво је да је спорт пример који указује на то да за жене и мушкарце ипак понекад важе различите норме. Како спортисти осећају те разлике, рећи ће нам Вања Грбић, наш прослављени одбојкаш, асистент на Факултету спорта и физичког васпитања и глобални амбасадор специјалне олимпијаде.

Када робујемо хормонима, ко је физички спремнији, а ко спретнији, али и како слабости и јаке стране претворити у своје предности? Како нас биологија одређује објасниће нам наш специјални гост, професор доктор Небојша Јаснић са Биолошког факултета у Београду.

Када утврдимо које су нам кључне споне и разлике, разговараћемо са психологом Кристином Брајовић Цар са Факултета за медије и комуникације. Покушаћемо да одгонетнемо који је мушки и женски принцип реаговања у одређеним конфликтним и стресним ситуацијама, али и како да тада спречимо предрасуде и изазове.

А увек када имамо неке разлике, најуверљивије је када можемо да их измеримо. Зато нам је ту професор доктор Миливој Допсај са Факултета спорта и физичког васпитања. Од професора Допсаја ћемо из прве руке сазнати како могу да се измере физиолошке или физичке особености различитих полова и физичке спремности, као и да ли се резултати могу мењати и унапређивати без обзира на предиспозиције.

Наша публика показаће нам како разлике могу да постану нова вредност. Они долазе из различитих делова света, говоре различите језике и помешали су културе. А повезује их једно - учење језика и љубав према мултикултуралности. Упознајте чланове Ленгвиџ бара.
Све емисије серијала можете погледати на званичном Јутјуб каналу Образовно-научног програма РТС-а.

Аутор и уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Ненад Кркелић

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару