Читај ми!

Аквизиције Музеја савремене уметности

Уметнички фонд Музеја савремене уметности у Београду, који је почео да се формира још 1959. године, данас обухвата више од 8500 дела, и представља најрепрезентативнију колекцију југословенског уметничког простора из периода његовог постојања, дакле, од почетка 20. века до 1991. године.

Музејске аквизиције производ су сложених процеса филтрирања уметничких дела, и оне имају истакнуту улогу у формирању корпуса националне историје уметности. Данас Музеј савремене уметности своју политику попуњавања збирки заснива на праћењу савремене уметности у Србији, региону Балкана, и, у мери колико је то могуће, Европе и света. Музеј своје збирке допуњује откупом уметничких дела са текућих изложби и из атељеа уметника, али и путем поклона или легата.

Ове године у Музеју савремене уметности у Београду и Галерији-легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића приређена је репрезентативна изложба "Рефлексије нашег времена" којом је начињен увид у аквизиције Музеја од 1993. до 2019. године.

Изложба којом је остварен увид у музејске аквизиције у протеклих 26 године обухвата преко 200 остварења која су одабрана из корпуса од 1400 дела која је музеј у том периоду на различите начине стекао. Одабрани радови представљени су кроз 14 проблемско-тематских целина, својеврсних мини-изложби, које је осмислио петочлани кустоски тим музеја. Историчари уметности: Мишела Блануша, Рајка Бошковић, Светлана Митић, Жаклина Ратковић и Мирослав Карић, који се бавио засебеним, четрнаестим сегментом ове изложбе који је представљен у простору Галерије- легата Зорић-Чолаковић. Већина радова је ретко или никада јавно излагана у оквиру музејских програма. Заправо , изложба аквизиција публици усмерава поглед ка ономе што представља најзначајнију делатност сваког музеја - а то је формирање и очување његовог фундуса, који је захваљујући свом ризомском карактеру тешко доступан и махом невидљив широј публици.

У вечерашњој емисији, која води кроз ову обимну поставку, њену концепцију објашњавају кустоси београдског Музеја савремене уметности.

Уредник и сренариста: Данијела Пурешевић

Режија: Марко Шотра

Арт зона Арт зона

Autor:
РТС

Серијал месечних емисија АРТ ЗОНА конципиран је као низ монотематских емисија посвећених појединим личностима (уметници, уметничке групе, критичари, кустоси, галеристи, итд), актуелним манифестацијама, проблемима и феноменима савремене домаће и светске ликовне сцене. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару