Читај ми!

Живот Земље

У којој фази живота је наша планета, које је све турбуленције преживела, како је изгледала у прошлости... Како је Северни пол мењао своју позицију и како је могуће да је на једном простору некада био лед, а данас је топло море? И још много тога у вези са прошлошћу Земље, а што нам говори о томе каква нас будућност очекује, сазнаћете у овонедељном "Студију знања".

Да ли сте знали да се човек подигао на задње ноге када се на Земљи променила клима и порасле траве на подручјима које је тада насељавао? То је само једна од занимљивости из живота Планете и наших предака, а како се геном човека прилагођавао променама током еволуције, рећи ће нам хумани генетичар професор др Горан Брајушковић са Биолошког факултета.

Како је наша Планета ступила на сцену Галаксије, како су се континенти изборили за свој положај и како је и да ли је уопште северни пол нашао своју позицију на нашем глобусу, рећи ће нам увек занимљиви презентер природних наука, геолог професор др Драган Миловановић.

На подручју Србије, на пример, некада је било тропско море, па можемо да видимо и остатке у виду кречњачких спрудова, острвских планина или фосила карактеристичних биљака и животиња. Како су настајале и нестајале биљне и животињске врсте током живота наше Планете рећи ће нам професор др Гордана Томовић са Биолошког факултета. У последње време се у медијима много говори о томе да се магнетни пол Земље приближава Русији, зато о томе зашто је то тако и како утиче на живот на Земљи, више ће нам рећи др Споменко Михајловић, научни саветник са Департмана за геофизику Рударско-геолошког факултета у Београду. А где се поклапају милијардама година дуга историја Земље и тек неколико хиљада година дуга историја друштва и како се човек прилагођава променама у природи, рећи ће нам социолог др Павле Миленковић са Филозофског факултета у Новом Саду.

Ове недеље у публици су нам мали гости, прави мајстори који ће током емисије доказати да занимљиве природњачке теме могу лепо да се илуструју и објасне. Ђаци Основне школе "Дринка Павловић" и њихова наставница биологије Марина Дрндарски.

На центру студија имаћемо неколико дешавања и илустрација ове теме, па вас позивамо да нас пратите и ове недеље. Обећавамо још и забаву на нашој музичкој сцени, на којој ће нам "природњачке песме", како смо их у шали назвали, изводити Ивана Владовић и Ненад Пауновић.

Аутор и уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару