Читај ми!

Баланс

"Живот је као вожња бицикла - да би одржао баланс, мораш да наставиш да се крећеш", кажу људи. Наша овонедељна тема у "Студију знања" је управо баланс, феномен који ћемо расветлити са неколико аспеката - филозофског, психолошког, биолошког, медицинског, али и кроз призму забаве.

Свемир је бесконачно пространство и простор са неколико стотина милијарди звезда, а како сва небеска тела живе у хармонији и да ли је то најстабилнији баланс, рећи ће нам физичар Станислав Милошевић, асистент на Катедри за астрономију Математичког факултета.

Природа је најбољи архитекта која сопственим прорачунима доводи читаву нашу планету у равнотежу. Управо о томе више ће нам рећи асистент др Томица Мишљеновић са Биолошког факултета у Београду. Равнотежа као место између два екстрема или супротстављених елемената је нешто што су проматрали филозофи од кад је света и века. Више о томе - др Владимир Цветковић из Института за филозофију и друштвену теорију. А да ли баланс у психолошком смислу представља пуки део менталне хигијене или је то ипак путоказ за мир, рећи ће нам психотерапеут др Зоран Миливојевић.

Када се јави дисбаланс, могу се јавити болести, са бројним симптомима различитих интензитета. Зато је врло важно размислити о правилном начину исхране, количини физичке активности, уносу воде, количини стреса, али и количини и квалитету сна. Све те савете потражићемо од доктора опште праксе Милана Лилића из Дома здравља Сурчин.

Сви се трудимо да постигнемо баланс у животу, али како се он постиже? Ту долазимо до питања развоја, који је трајан процес и тиче се и личног и професионалног плана. Много савета затражићемо од Милице Малешевић, лајф коуча, из Атрија групе.

На нашој Науци на сцени имамо мали игроказ ове недеље. Наша гошћа је физичарка Саша Стојановић са Физичког факултета и Фестивала науке. Она ће нам бити стручни коментатор, да тако кажемо, који ће сачекивати друге госте и са аспекта физике сагледавати њихове наступе. Њих ћете упознати мало касније. Обећавамо , следи забава.

Аутор и уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару