Читај ми!

Елементи - Од чега смо састављени

"Сви смо ми саткани од звезда", каже хит групе Моби, што идеално осликава научну тврдњу да су елементи настали током Великог праска, па данас чине и нашу планету и нас. Наша овонедељна тема су елементи, пратите "Студио знања".

Данас је познато 118 елемената, 91 се може наћи у природи, док се остали синтетишу у лабораторијама. Најлакши су водоник и хелијум, који чине чак 99% свемира. У сусрет 150. јубилеју периодног система Мендељејевог елемената хемичари расправљају о контроверзама и занимљивостима који га прате. Више о томе упитаћемо хемичара са Хемијског факултета у Београду, професора др Божидара Чобељића.

У овој емисији о елементима говоримо и у ширем смислу, као о основним чиниоцима стварности. Од древних времена филозофи су се бавили питањем основних елемената који нас окружују, а ми ћемо нашег госта осим тога упитати и нешто више о елементима логичког мишљења. Он је професор др Жељко Радинковић са Института за филозофију и друштвену теорију.

Више о физичким својствима елемената рећи ће нам физикохемичар Милан Поповић са Факултета за физичку хемију. Како је специфичан спој неколико елемената био иницијална каписла за настанак живота на земљи и који елементи и како сачињавају људски организам, рећи ће нам др Урош Савковић са Биолошког факултета. Шта су основни елементи социјалних, економских или рецимо логистичких система рећи ће нам социолог др Далибор Петровић са Саобраћајног факултета.

Елементи су магнезијум, натријум, азот и многи други, а да ли знате да су елементи чак и мелодија, ритам и хармонија? То су основни елементи музике. Зато ћемо о вештини њиховог уклапања, односно компоновању поразговарати са музичким виртуозом, диригентом и композитором Иваном Илићем.

Нисмо могли, а да у студио не доведемо и младе који спајајући елементе могу да направе занимљиве и бурне реакције, и то у хемијским лабораторијама. У емисији ће да нам изведу експерименте наши гости, студенти Хемијског факултета у Београду.

Можда сте већ запазили - други део публике је у карактеристичним костимима. Они ће нам показати како и класична и савремена игра има своје елементе. То су ученици Балетске школе "Лујо Давичо" са својом наставницом класичног балета Нином Чолановић.

Линија, облик, текстура, валер и боја. И то су елементи, али у модном креирању. Како се уклапају и чине хармоничну естетску целину и на који начин се њима визуелно комуницира, откриће нам наша гошћа, модна дизајнерка Снежана Милинковић. Уз музичку пратњу обојићемо емисију и ове недеље, останите уз "Студио знања".

Аутор и уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару