петак, 28. авг 2020, 16:16
У вину је истина и у време короне
Камере емисије "Грозд" провеле су неколико дана са винарима и виноградарима на сланкаменачким брежуљцима, Топлици и у околини Ваљева.
Винари су упркос корона периоду успели да пласирају знатне количине вина на наше али и инострано тржиште. Подруми су ипак спремни за пријем новог вина. Многи су пронашли нове изворе пласмана.
У Топлици су засађени и нови виногради. Највише штете претрпели су хотели, ресторани и други угоститељски објекти који су највећи корисници и потрошачи наших вина. Радује чињеница да је упркос кишовитим периодима грожђе у многим српским виногорјима у добром стању, што обећава добру бербу и производњу квалитетних вина.
Наши пријатељи из Ријеке послали су занимљиву причу са острва Крк, где се припрема берба "жлахтине" и "сансигота". Јадрански ресторани препуни су и српских кувара. Једног великог мајстора лесковачког роштиља затекли смо надомак Новог Винодолског.
У Француској је берба грожђа ове године почела много раније.
Уредник емисије Душан Величковић
Коментари