Лиди Салвер

Колико су љубав и мржња неодвојиви појмови, шта психијатрија и књижевност имају заједничко, на који начин историја мења људе, шта се заиста догађало у првим годинама Шпанског грађанског рата и коју је улогу у томе играла католичка црква, неке су од тема о којима Неда Валчић Лазовић разговара са реномираном француском књижевницом Лиди Салвер.

Рођена на југу Француске у шпанској републиканској породици која је, после грађанског рата, избегла од Франковог режима, Лиди Салвер у Француској завршава најпре студије књижевности а затим студије медицине.

Почиње да објављује релативно касно али успех долази већ са првом књигом "Изјава". Следе "Моћ мува", "У друштву духова", "Добре душе"... Лиди Салвер добитник је свих француских књижевних награда укључујући и Гонкурову награду за роман "Без плакања". Њен живот обележила су два језика, две домовине и две професије.

Уредник и аутор Неда Валчић Лазовић

Сниматељ Дејан Јовановић

Редитељ Ивана Стивенс

 

Савремени светски писци Савремени светски писци

Autor:
РТС

Ауторски пројекат „Савремени светски писци" конципирала је Неда Валчић-Лазовић, уредник у редакцији за културу РТС-а, као низ ексклузивних разговора са најзначајнијим књижевницима и мислиоцима нашег времена. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво