Гледаоци одлучују

Ова епизода серијала "Читање позоришта" посвећена је пројекту "Be SpectACTive" који до данас окупља деветнаест партнера из петнаест европских земаља: позоришта, позоришне фестивале, културне центре, универзитете и истраживачке институте.

Суштина овог мултидисциплинарног пројекта у оквиру програма Креативна европа темељи се на два приоритета Европске уније у оквиру културне политике у области сценских, односно перформативних уметности: на развоју и ангажовању публике. Кључне акције спроводе се на плану ко-продуцирања, ко-програмирања и ко-управљања. То у пракси подразумева активно укључивање публике из локалних заједница у уметничку продукцију и осмишљавање програма локалних институција културе у области сценских уметности, а потом повезивање заједница и градова широм Европе, различитог порекла и с различитим културним потребама.

Учешћем у продукцији и креирању програма активни гледаоци су заправо у средишту уметничког и организационо-продукцијског процеса. На тај начин би уметници, професионални радници у култури и грађани заједно требало граде инклузивну, за размену идеја отворену, транс-културну заједницу на нивоу читаве Европе. Осим креатора пројекта Луке Ричија и Ђулијане Цанцио у емисији говоре и бројни партнери, међу којима и представници Студентског културног центра из Новог Сада.

О укључености Србије и балканских земаља у пројекте из области културе под покровитељством Европске уније за Читање позоришта ексклузивно говори Валтер Цампјери, директор програма Креативна Европа - култура.

Емисија је снимљена у Белгији, у Бриселу и Кортријку, где је одржана друга пленарна Конференција пројекта Be SpectACTive.

Аутор и уредник серијала: Слободан Савић

Читање позоришта Читање позоришта

Autor:
Слободан Савић

Најдуговечнији специјализовани ТВ серијал о савременом позоришту у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара