Културни центар

У Фокусу овонедељног Културног центра је писац, авангардни уметник, један од оснивача Зенитизма, наш први филмски критичар, аутор који је активно стварао између два светска рата, Бошко Токин.

 

 

Повод за његову актуализацију готово један век касније је чињеница да је протекле године Драган Великић објавио роман који је делом био инспирисан и Токиновим романом о Београду, Теразије, као и да је управо у току снимање новог филма Слободана Шијана, "Буди Бог с нама". Шта је актуелно и интригантно у делу и личности Бошка Токина, за Културни центар говоре редитељ, Слободан Шијан, историчар књижевности, Гојко Тешић и Биљана Максић у својству једног од двоје сценариста филма Буди Бог с нама.

У емисији ће још бити речи и о роману Јовице Аћина, Пилот трамваја, о коме говори Јасмина Врбавац, филмски критичар Мирољуб Стојановић говори о филмском првенцу Асиметрија, редитељке Маше Нешковић, а Зорица Којић о компилацији Хали Гали која нам представља најновију генерацију младих бендова Србије. У Атељеу 212 је изведена премијерна обнова представе Арт, у режији Алисе Стојановић, док се у Звездара театру припрема обнова Тре сореле Милана Караџића, због чега Ана Тасић истражује смисао и значај позоришних обнова. У емисији ћете још гледати и прилог Данијеле Пурешевић: У Њега верујемо је последњи део истоимене трилогије site specific амбијенталних композиција београдске визуелне уметнице Иване Ивковић.

Феномен који је у фокусу овонедељне емисије је дипфејк, апликација која је постала предмет жучних полемика и изазвала бројна питања о чему говоре социолог Далибор Петровић и уметница и истраживач, Дарија Медић. Јубиларних је 75 година од рођења Боба Марлија. У емисији ћемо говорити о огромном утицају који и даље овај музичар има на музичку сцену данашњице.

На танкој линији која дели позитивне од негативних утисака, овога пута стоји француски есејиста и активиста, Гијом Клоса, недавни гост Београда поводом књиге Једна европска младост.

Централни гост емисије је филмски редитељ Младен Ђорђевић чији ће филм Сумрак у бечком хаустору бити премијерно приказан на овогодишњем ФЕСТ-у.

Уредник серијала Данијела Пурешевић
Уредник емисије Јасмина Врбавац
Редитељ Иван Буквић
Монтажери Горан Мијић и Марко Роксандић
Аутори рубрика: Данијела Пурешевић, Јасмина Врбавац, Ана Тасић, Зорица Којић Јасмина Мијић, Јелена Виденовић, Христина Василијевић, Мирољуб Стојановић
Водитељ Жељко Максимовић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару