Ко је први почео?

Трагом жестоких полемика у вези са НИН-овом наградом у серијал "Читање позоришта" још једном враћамо пре неколико година начету тему о нашим позоришним наградама.

Да ли су и наше позоришне награде део идеолошко-буразерских погодби одређених интересних група, да ли се деле шаком и капом, да ли су и колико девалвиране и обесмишљене? У средишту пажње је, пре свега, Стеријина награда за коју поједини саговорници тврде да искључиво служи за намиривање сујета наших позоришних стваралаца и то у ситуацији кад нам је позориште све горе и горе. У разговору учествују Кокан Младеновић, Биљана Србљановић, Златко Паковић и Слободан Бештић.

После великог интересовања које је изазвала протекла епизода Позориште у политизованом друштву, у овој разговарамо о политичности савременог позоришта, односно о формама и естетици ангажмана у позоришту. Да ли, с обзиром на време и друштво у којем живимо, политичност савременог позоришта треба да се служи експлицитним формама ангажмана, попут песнице у стомак или прста у око, или тај ангажман треба да буде суптилнији, естетски софистициранији, дакле имплицитан? У разговору учествују Хана Селимовић, Жељко Хубач, Александра Гловацки и Ненад Маричић.

Ова епизода почиње критичким освртом на најновију представу Југословенског драмског позоришта (Маму му ј...м ко је први почео) по тексту Дејана Дуковског у режији Слободана Унковског која ће, по мишљењу аутора овог серијала, остати упамћена по врхунској глумачкој подели и по врло ниским уметничким дометима и значењским референцама.

Новопечени директор Београдског драмског позоришта је обрисао са протокола аутора серијала Читање позоришта као неподобног позоришног критичара. На ову одлуку су реаговали Удружење позоришних критичара и театролога Србије и Редакција за културу и уметност РТС. У завршном коментару Слободан Савић објашњава зашто је одлука Југа Радивојевића не само непринципијелна, него и апсолутна злоупотреба службеног положаја која позоришном критичару онемогућава да обавља свој посао.

Аутор и уредник серијала: Слободан Савић

Читање позоришта Читање позоришта

Autor:
Слободан Савић

Најдуговечнији специјализовани ТВ серијал о савременом позоришту у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара