Студио знања: Слава

Сезона је слава, па смо одлучили да овонедељни "Студио знања" посветимо управо овом елементу нематеријалног културног наслеђа Србије, првог таквог нашег који је заштитио UNESCO.

UNESCO комитет светске баштине породичну славу сматра елементом изузетне универзалне вредности, на листи наслеђа човечанства је од 2014. године, јавља се као специфичност културе код Срба и представља православни обичај слављења породичног свеца који штити целу породицу.

Једина је непрекидна традиција у нашем народу и сеже у прошлост до времена христијанизације, а пре тога је била у вези са култом предака. Свети Сава је Србима тога доба понудио слављење ранохришћанских светаца као заштитника дома, као одговор на дотадашње многобоштво. Од тада, слава се непрекидно слави. Непроменљиви симболи славских обичаја су колач, жито и свећа. Међутим, много тога у вези са празновањем променило се током историје. Зато се данас понекад занемарују или крше обичаји или верске праксе.

О пореклу и функцији славске праксе и традиционалним ритуалима разговараћемо са: антропологом др Милошем Матићем из Етнографског музеја Србије, социологом Миланом Урошевићем из Института за филозофију и друштвену теорију и етнологом и књижевником Бобаном Трифуновићем.

Слава је канонизована и заштићена православним црквеним правилима. Више о томе рећи ће нам свештеник магистар Миле Суботић, са Православно-богословског факултета у Београду.

Неизоставно је да поменемо и славску трпезу и њен значај за домаћи туризам. О томе ћемо поразговарати са професором гастрономије Милорадом Вукићем са Високе хотелијерске школе и са Смиљаном Новичић из Туристичке организације Србије.

Музику у овој емисији штимујемо како и доликује славској атмосфери - познате народне песме наш музички гост представиће нам у поп аранжманима. Наш музички гост је Давор Јовановић, који ће нам отпевати "Већ одавно спремам свог мркова", "Љубав ми срце мори" и "Јесен у мом сокаку" на један сасвим нови начин.

Осим славе, на UNESCO листу елемената нематеријалног културног наслеђа човечанства доспело је и српско коло 2017. године. Зато су у нашем "Студију знања" ове недеље са нама и мајстори ове игре, који нас тако добро представљају у свету - чувени Ансамбл народних песама и игара "Коло" у пратњи Владана Животића.

Гледајте "Студио знања"!

Аутор и уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару