Студио знања: Превоз будућности

Како ће изгледати превоз будућности? Да ли ће и у којој мери нова превозна средства бити бржа, безбеднија, доступнија и удобнија? Хоће ли бити осмишљена тако да чувају енергију, али и нашу планету? Шта су највећи изазови које нам у том смислу развој технологије поставља када је реч о нашем психичком, али и физичком здрављу?

Да ли знате да поједини научници и футуролози предвиђају да ћемо за неколико деценија моћи да обиђемо читаву планету за само 6 сати крећући се брзином од чак 6.500 км/х? Можете ли да замислите себе како се удобно смештате у капсулу која тако брзо путује кроз вакуумску цев и да рецимо, ако живите у Лондону, за само 45 минута стижете на посао у Њујорк? Иако капсула која путује кроз вакуумску цев звучи као научна фантастика, ова револуционарна идеја научика Дерила Остера, али и многи други пројекти и патенти навели су нас да се запитамо - како ће изгледати превоз будућности?

У жељи да откријемо што више занимљивости потрудили смо се да направимо одличан избор екипе која ће данас са нама поделити своја знања. Наши гости су: доцент др Милош Петровић са Факултета техничких наука у Новом Саду, психотерапеут и педагог Тамара Јелић и професор физичке културе др Митхат Благајац.

Иако је летење авионом најбржи, у питању је и други најсигурнији вид транспорта. Од њега је безбеднија само вожња лифтом. Више занимљивости о летењу, авионима и другим летелицама откриће нам проф. др Небојша Петровић са Машинског факултета у Београду. Међу сталним члановима наше екипе ове недеље су и ИТ стручњак и директор Института примењених наука Александар Линц Ђорђевић, али и Ђорђе Бајић, филмски и књижевни критичар и писац.

За добру музику инспирисану нашом темом задужени су Јулијана Винцан и Ален Марковић. Током емисије ћете упознати и младог човека који је однео победу у трци са лифтом уз Београђанку и Авалски торањ, али и најмлађе који седе у нашој публици и који ће нам показати како да развијамо своје моторичке способности. Незаобилазно превозно средство на улицама Београда постао је електрични тротинет -зато ћемо га провозати и кроз наш студио. Придружите нам се!

Уредник "Студија знања": Зоран Живковић
Уредник емисије и водитељ: Ивана Миленковић
Ководитељ: Винка Мариновић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару