Читање позоришта: Ко се боји позоришта?

ЈоакимИнтерФест у Књажевско-српском театру у Крагујевцу

Под слоганом "Ко се боји позоришта" у Књажевско-српском театру у Крагујевцу одржан је 14. ЈоакимИнтерФест, међународни позоришни фестивал. Приказане су представе из Словеније, Хрватске, Румуније, Бугарске и Србије. Ове године, под руководством новог селектора и уметничког директора, спроведене су корените промене у самој структури фестивала. Програм је темељен на међународном, евро-регионалном концепту. У селекцију 14. издања уврштене су представе које су у естетском и тематском смислу храбре, провокативне и субверзивне, али и еманципаторске и, пре свега, уметнички релевантне. Шест представа које су приказане на фестивалу у Крагујевцу биле су безмало по свему - тематици, позоришној поетици и естетици - у пуном сагласју са савременим позоришним и извођачким праксама и референтним уметничким вредностима.

Међународни жири којим је председавао Петар Денчев, позоришни редитељ и писац из Софије, Анђелка Николић, позоришна редитељка из Београда, и Томислав Чадеж, позоришни критичар из Загреба, једногласно је доделио Гран при "Јоаким Вујић" представи Медејини дечаци (Аполо 111, Букурешт), а Специјалну награду Града Крагујевца Ведрани Божиновић за драматургију представе Хасанагиница (Новосадско позориште/Ујвидеки синхаз).

Општи утисак после 14. Јоаким интерфеста је врло добра селекција, организација и изузетна посећеност. Први пут од оснивања фестивала већина улазница продата је десетак дана пре почетка фестивала, а на дан играња представа тражила се карта више. То најбоље сведочи да је одлука Комисије за савремено стваралаштво Министарства културе и информисања да овом фестивалу не додели ни динар из државне касе нестручна и злонамерна.

Све у свему, и упркос свему, 14. ЈоакимИнтерФест славио је естетски софистицирано и друштвено одговорно позориште. Ко се боји таквог позоришта?

Аутор серијала је Слободан Савић

 

Читање позоришта Читање позоришта

Autor:
Слободан Савић

Најдуговечнији специјализовани ТВ серијал о савременом позоришту у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара