Студио знања: Оптимизам

"Човек често постаје оно што о себи мисли. Ако понавља да неке ствари не може учинити, вероватно је да и неће моћи. А ако буде понављао да може, сигурно ће наћи способност да то и учини", Гандијеве су речи којима ове недеље отварамо емисију о оптимизму и песимизму.

Оптимизам је реч настала из латинског "оптимум", што значи најбоље, и представља позитивно схватање и сагледавање света. Бити оптимистичан значи да увек верујемо да је "чаша напола пуна", као што се у народу каже. Наравно, постоји и наличје медаље. Песимизам! И веровање да је "чаша ипак напола празна" Песимизам је ментални став, а песимисти очекују неповољне исходе код готово сваке ситуације и усредсређени су на негативност у животу.

Зато ми ове недеље у емисији откривамо како размишљају поменута два антипода, да ли се позитивност може научити и како на то утичу медији, породица, друштво или пословни свет.

Ово је комплексна тема и не очекујте финални одговор - упутство за срећу. Али то не значи да нећемо да му се приближимо - расветлићемо тему из многих углова и, надамо се, разрешити део ваших недоумица. Наши гости су: филозоф професор др Владимир Гвозден са Филозофског факултета у Новом Саду. Психолог и психотерапеут професор др Александра Ђурић. И Невенка Крагуљац, прва висока педагошка саветница у Србији.

А да наши следећи гости знају много о оптимизму, доказује њихов успех у бизнису и у свету уметности, односно глуме. Успешан пословни човек Ђорђе Момировић, власник "Моне". И славна глумица Горица Поповић.

Фотеља нам је ове недеље резервисана за медијског стручњака и културолога Мају Вукадиновић, са којом ћемо разговарати о томе на који начин савремени медији утичу на оптимистични или песимистични став појединца или атмосфере у друштву уопште.

Наша гошћа је неко ко зна да улије оптимизам. И то савршеним изненађењима - односно поклонима. Др Милица Кљајић, директор "Савршеног изненађења".

Ако постоји нека професија у којој је оптимизам доминантан, то је спорт. Са њима много раде тренери и спортски психолози, како би били што оптимистичнији на путу до успеха. Наш гост је познати српски пливач Велимир Стјепановић, европски шампион у велким и малим базенима, проглашен за најбољег младог спортисту 2010. и европски првак у тркама на 200 и 400 метара краул стилом.

У складу са овом темом, за музичку подршку одабрали смо ведре нумере, а извешће их наши гости, бенд "Хелга и Хогари". Уз занимљиве илустрације, наши драги гости ће поделити многа знања са нама и ове недеље, у "Студију знања" пратите нас и ове недеље.

Аутор и уредник серијала: Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару