Студио знања: Шта је (не)природно?

Шта је природно, а шта вештачко? Ко доноси одлуку о томе? Да ли је природно увек боље од вештачког или постоје ситуације у којим вештачко односи победу? Је ли уствари потпуно небитно је да ли је нешто "природно" или "вештачко" већ је је једино важно да ли је добро, да ли врши своју функцију и да ли ствара нову вредност?

Дуализам "природног" и "вештачког" је непресушна тема и намеће бројна питања: ко доноси одлуку о томе шта је природно, а шта вештачко и како се померала граница између природног и вештачког; како се промене које човек чини у оквиру природе одражавају на наше здравље и да ли су оне увек негативне или има и позитивних примера; одакле толика потреба за вештачким и за мењањем природе и ко то одређује - наука или потрошачко друштво; шта појам "вештачко" означава у свету филозофије и по чему се он разликује од "природног"; како "вештачко" одређује положај и улогу човека када је реч о филозофији технике и уметности... Управо зато, у овонедељној емисији "Студио знања" трагамо за овим, али и многим другим питањима да бисмо на крају успели да одгонетнемо да ли је хармонија између природног и вештачког недостижни идеал.

Своја знања са нама овог пута деле представници природних наука: проф. др Виктор Недовић са Пољопривредног факултета, проф. др Пеђа Јанаћковић са Биолошког факултета, и доктор медицине, Маја Вукосављевић из Дома здравља "Симо Милошевић". Једна од првих асоцијација када кажемо "вештачко" јесте вештачка интелигенција. Зато је са нама роботичар др Коста Јовановић са Електротехничког факултета. Придружиће нам се и представници друштвених наука психијатар и психотерапеут проф. др Невена Чаловска Херцог са Факултета за медије и комуникације, и Игор Цвејић из Института за филозофију и друштвену теорију.

Осим приче о вештачкој интелигенцији, у "Студију знања" видећемо и неке од конкретних примера робота, али и пробати специјалну врсту сира и сазнати нешто више о органској моди. Музичку подршку, кроз песме које илуструју нашу данашњу тему, пружају нам Ана Миленковић и Ненад Пауновић.

Уредник "Студија знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Ивана Миленковић
Ководитељ: Винка Мариновић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару