Читање позоришта: Од Глибодола до Холивуда

Позоришна и политичка одисеја Душка Љуштине.

Позориште "Улисис" окончало је овог лета 19. позоришну сезону на Брионима, у Хрватској. Осим Радета Шербеџије и Ленке Удовички, потпорњи стуб "Улисиса" је Душко Љуштина, директор продукције, главни менаџер, управник... Господин Љуштина је, уистину, прича за себе, а добар део те приче сажет је у књизи коју је недавно објавио. Само један податак вредан је за Гиниса: 36 година је био управник Сатиричног позоришта "Јазавац", потоњег "Керемпуха".

Иако Србин из Хрватске, преживео је све власти и системе: од Броза до Фрање Туђмана, и потоњих. Као менаџер у култури, од Центра за културну делатност, преко Универзијаде, "Јазавца" и "Керемпуха", Секретаријата за културу града Загреба, до Позоришта "Улисис", низао је успехе, овенчавао се похвалама и ловорикама, наградама и признањима. Противници су га китили и частили разноразним епитетима и прогласили га главним равнатељем хрватског позоришта. Све је на овом свету пролазно, говорили су они, само је Љуштина постојан, кано клисурина.

Шербеџија и Љуштина, обојица Личани, започели су своју одисеју много пре "Улисиса" и Бриона, на фабулозној турнеји КПГТ-а по Аустралији и Америци, на коју их је повео Љубиша Ристић, у то време познат као субверзивни "културни терориста". Евоцирањем успомена са тромесечних путешествија по Америци почиње ова епизода серијала Читање позоришта у којој Душко Љуштина говори о златном добу осамдесетих година прошлог века, искушењима ратних деведесетих, о томе како је успео да се одржи свих ових година и зашто је увек, на овај или онај начин, био или близу политике или активно учествовао у њој.

Аутор и уредник серијала: Слободан Савић

Читање позоришта Читање позоришта

Autor:
Слободан Савић

Најдуговечнији специјализовани ТВ серијал о савременом позоришту у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара