Студио знања: 50 година слетања на месец

То "варљиво лето" 1969. године остало је упамћено по слетању на Месец, Вудсток фестивалу, борбама за права и хипи покрету. Ових дана се слави тачно 50 година од тог великог историјског догађаја, првог слетања на Месец, па цео свет слави. Наша екипа припремила је тим поводом специјално издање емисије "Студио знања".

Датум 20. јул 1969. године био је догађај који је ујединио свет, људска нога тада је први пут крочила на друго небеско тело. То је био програм Аполо, пре тачно пола века, а истраживања ракетних система и свемирских путовања уопште данас су још напреднија. У ишчекивању неког новог свемирског спектакла, присећамо се највећег астронаутског достигнућа. То нам је повод да поразговарамо о томе зашто истражујемо свемир и зашто планирамо да га населимо, али и хоће ли нам бити довољан још један космички дом, или ћемо стално лутати.

Са нама је неко ко у прсте зна занимљиве детаље о ракетним погонима космичких летелица, професор др Момчило Милиновић са Машинског факултета и члан Инжењерске академије Србије. На питање како је могуће да и пола века након првог слетања на Месец људи и даље стварају теорије завере да се оно никада није ни догодило, одговор ће нам дати Немања Мартиновић са Астрономске опсерваторије Беоргад. О самој експедицији, њеним изазовима, али и најновијим достигнућима поводом истраживања путовања у свемир, више ће нам рећи професор др Милан Ћирковић из Астрономске опсерваторије Београд.

Када размишљамо о људима који су путовали у космос, многе од нас ухвати језа јер се запитамо како су се они осећали и од чега су највише страховали. То ће нам открити психотерапеут Зоран Миливојевић. Укупно 12 људи успело је да слети на Месец, а последње путовање било је 1972. године. Шта се дешава са телом приликом ванземаљског путовања, рећи ће нам лекар др Алекса Живковић из ДЗ "Др Симо Милошевић".

Астронаутска одела многима су од детињства разлог да сањају да постану астронаути, а нашој екипи жеља се делимично остварила - астронаутска одела позајмили су нам сјајни средњошколци који су прави проналазачи. Донели су нам у емисију астронаутска одела, али и роботе. Наши гости - ученици "Политехнике - школе за нове технологије!

Припремили смо још изненађења, занимљиве илустрације и прилоге, документарне материјале, али и свемирску музику. Хвала вам што пратите "Студио знања", ове недеље, 21. јула у 14.45 на нашем Другом програму.

Аутор и уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару