Вавилон

Иако Мишел Уелбек није стигао у Београд, фестивал Крокодил је ипак одржан и на њему су били присутни изврсни писци.

Уелбекове две књиге су објављене, роман Серотонин и књига поезије, Не мирим се. У њима се и даље може уживати, а Вавилон се потрудио да се критички осврне на Уелбеков роман, као и да гледаоцима пружи прилику да боље упознају Румену Бужаровску, македонску списатељицу, гошћу Крокодила и књижевну звезду у успону чије су две књиге прича већ објављене у српском издању.

Песник Петар Милорадовић је песник који у јулском Вавилону чита једну песму из најновије збирке поезије, Рубови, о којој је Бојан Васић припремио критички приказ.

Још један интервју је могуће погледати у јунском Вавилону: двоструки добитник Нинове награде, Драган Великић, објавио је роман о Београду, Адреса, а непосредно пред интервју му је додељена и престижна награда, Виленица, коју су до сада понела и најзначајнија имена савремене књижевности као што су Хандке, Албахари, Кундера, Мија Павловић, Магрис, Херберт и други.

Радничка комуна ЛИНКС је удружење грађана које чине, Саша Илић, председник удружења, Вера Ивковић, пројект менаџер и програмска уредница Светлана Гавриловић која за Вавилон говори у свим њиховим активностима, издавачкој делатности, организацији књижевног фестивала Полип као и о промоцији књижевности из региона и књижевно-критичким приказима на сајту.

Мали али промишљени издвач, Златно руно, објавио је капиталну књигу Џозефа Кембела, Херој са хиљаду лица. То је обимна студија која проучава мотив хероја, јунака, односно главног лика у свеукупном митолошком корпусу преузетом из огромне традиције читавог човечанства. Херој или јунак је парадигамтични симбол универзалног бића човека и као такав, пролази кроз бројне развојне фазе које се могу препознавати у митологијама свих народа.

Вавилон је ту да подсети гледаоце да ових дана посете и још два књижевна фестивала, Београдски фестивал еворпске књижевности, као и Међународни њижевни фестивал Кикинда шорт који се одржава 26.-28. јуна у Кикинди, Зрењанину и Београду.

Осмишљава и уређује: Јасмина Врбавац

Режија: Марко Шотра.

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара