Читање позоришта: Хероји и антихероји

Од Београда, преко Новог Сада, до Темишвара

Ову епизоду серијала Читање позоришта почињемо у Београду, наставићемо је у Новом Саду, на Стеријином позорју, а завршити у Темишвару, освртом на неколико представа које су приказане на тамошњем међународном позоришном фестивалу.

Трагом представе Нечиста крв (Народно позориште у Београду) која је настала по мотивима истоименог романа Борисава Станковића разговарамо са глумицом Јованом Стојиљковић која игра Софку. Ово је једна у низу значајних улога које је ова крхка, а снажна, изражајна, сензибилна, упечатљива млада глумица одиграла у последње време у позоришту, на филму и телевизији. Ко је данашња, савремена Софка, из чега проистиче њен пркос и бунт, зашто се не уклапа у средину у којој живи, по чему се разликује од својих вршњакиња?

Разговор о Софкином пркосу и бунту одговарајући је увод у разговор и анализу репертоара овогодишњег Стеријиног позорја које је протекло под слоганом "Бунт - женски род". Две године пошто су чланови сада већ легендарног жирија покушали, на не баш примерен начин, али ваљда у најбољој намери, да продрмају нашу учмало-запарложену, самобитно-самодовољну, позоришно-уметничку сцену, а годину дана након такозваног прелазног периода који је додатно умртвио наш најзначајнији домаћи позоришни фестивал, 64. Стеријино позорје није донело ништа ново. По чему ћемо памтити овогодишње Позорје? О томе разговарамо са Мирославом Радоњићем, директором Стеријиног позорја.

Ову епизоду серијала Читање позоришта завршавамо у Темишвару, освртом на неколико представа које су приказане на међународном позоришном фестивалу који је ове године одржан под слоганом "Хероји и антихероји". Представа која је оставила најснажнији утисак на овог хроничара дошла је у Темишвар из Букурешта (Medea's Boys). Представа редитеља Андреја Мајерија и драматурга Јонута Социуа изванредан је, паметан, промишљен и оригиналан пример деконструкције и реконтекстуализације легендарног мита о Аргонаутима, јуначком путовању и подвизима.

Аутор и уредник серијала Слободан Савић

Читање позоришта Читање позоришта

Autor:
Слободан Савић

Најдуговечнији специјализовани ТВ серијал о савременом позоришту у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара