Студио знања: Дигитално доба

Шта нам све доноси дигитално доба и где нас води? Како да откријемо нове шансе и прилике у времену које је подложно толиким променама? Да ли смо ми ти који управљају променама или су промене те које управљају нама? Постоји ли ипак нешто што неће моћи да буде дигитализовано и аутоматизовано и да ли ће то онда постати екстремно вредно?

Шта је дигитализација, шта дигитизација, а шта дигитална трансформација и на шта се све кокретно односе објасниће нам професор информатике, др Петар Кочовић са Универзитета "Унион-Никола Тесла". Како се дигитална ера одразила на наше друштво у глобалном смислу и које је кључне промене у оквиру њега направила откриће нам социолог Бранка Матијевић. На који начин феномен дигиталног доба и промена које оно доноси утиче на наше ментално здравље и психу сазнаћемо уз помоћ психијатра и психотерапеута Александра Мисојчића. Први талас дигиталне трансформације обухватао је мобилне телефоне, друштвене мреже, рачунарство у облаку. На реду су виртуална реалност, интернет ствари, 3Д штампање, вештачка интелигенција и много тога што нас доводи пред сама врата онога што стручњаци називају четвртом индустријском револуцијом. Управо о томе ћемо разговарати са роботичарем др Костом Јовановићем са Електротехничког факултета и др Иваном Гађански са Биосенс Института.

Када је реч рекреативном спорту и вежбању, многи стручњаци кажу да смо ми спортска нација, али из фотеље или зашто да не - са кауча. Волимо да навијамо испред екрана гледајући утакмице и чак врло често дајемо савете, које осим оних који прате утакмицу са нама, нико други не чује. Захваљујући иновацијама и једној новој апликацији која се зове Couch coach и то се променило, а како - откриће нам Никола Крстић и Ненад Николин, аутори ове апликације. У "Студију знања" представљамо и револуционарну платформу "VR-All-Art" Витомира Јавремовића - ново тржиште за уметнике, галерије, музеје и широку публику која омогућава свима да истражују уметничке радове и откривају уметнике из целог света где год се налазили и у било које време. Праву револуцију у свету интернета направили су блогери, јутјубери или влогери и зато ћемо се дружити са Тамаром Ћосић, дамом која је проглашена за инфлуенсера године.

Са нама неко ко ће нас кроз музику подсећати на промене у дигиталном свету - Сашка Јанкс и Данијела Богдановић. Са њима ћемо поразговарати и о променама које су нове технологије унеле у свет музике.

Уредник "Студија знања": Зоран Живковић
Уредник емисије и водитељ: Ивана Миленковић
Ководитељ: Винка Мариновић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару