Вавилон

120 година ће се навршити у августу од рођења Хорхеа Луиса Борхеса, писца који је задужио књижевност 20. века као и нашу емисију, подаривши јој име и уверење да књиге садрже читав универзум и да не постоји ништа на свету што није у некој књизи записано.

 

 

Вавилон зато, у знак сећања на Борхеса, започињемо шпицом и форшпаном који садржи цитате из његове гласовите приповетке "Вавилонска библиотека" која је представљала инспирацију како за емисије Вавилон, тако и многих потоњих генерација књижевника.

Још једног књижевног великана се сећамо у Вавилону: поводом 40 година од смрти Витолда Гомбровича, гласовитог пољског писца, који својим необичним рукописом и стилом није престао да изазива читалачко узбуђење. Преводилац са пољског, Милица Маркић говори о његовим необичним и фантастичним причама из збирке "Бакакај", објављене давне 1933. у Пољској под насловом "Мемоари незрелог доба" као прво дело овог писца, да би друго издање доживела под овим називом у Аргентини, 1956. где је Гомбрович живео већи део свог живота. Протекле године је ова збирка објављена у ЛОМ-у у преводу.

Песник који чита песму у сталној рубирици Вавилона, овога пута је Зоран Пешић Сигма. Осим песме из нове збирке песама "Биће све у реду" за коју је добио награду "Биљана Јовановић", о збирци говори и чланица жирија, Владислава Војновић.

У емисији ће још бити прилике да се послуша и критички приказ нове књиге прича Јасне Димитријевић "Фибоначијев низ". Бојан Марјановић, уредник часописа "Лице улице" за који пишу врсни аутори и најпознатије личности из света културе и уметности, а продају га колпортерски особе са друштвене маргине, говори о томе колико часопис посвећује пажњу прилозима из књижевности. Завршен је још један фестивал "Тргни се, поезија", овога пута је песник коме је посвећен омаж био Растко Петровић. О фестивалу више говори Дејан Матић.

Емисију затвара рубрика Музичари - Писци и прилог о књизи Пола Морлија "Џој Дивижн, део по део", о којој говори Владимир Манигода, уредник издавачке куће Кoнтраст. Ово је једна од најцењенијих биографских књига о овој групи и њиховом прерано преминулом фронтемену, Ијану Кертису, једном од оних музичара који су у исто време били и писци.

Осмишљава и уређује: Јасмина Врбавац
Режија: Марко Шотра

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара