Студио знања - митови: Вечне приче

Танталове муке, Сизифов посао, Пандорина кутија, Демоклов мач - изреке су које свакодневно користимо, а занимљиво је да су потекле из причица старогрчке митологије. Где је све место мита у нашој стварности, откривамо у овонедељном "Студију знања".

Тумачење њихових функција у овој емисији даће нам гост који је своје две љубави спојио у професију - он је редитељ и антрополог, Младен Милосављевић.

Чак и љубитељ митова је филозоф, јер мит се састоји од чуда, казао је Аристотел и оставио нам да се питамо вечито питање - који је однос филозофије и мита и какав утицај он имао на друштво и развој мисли. Више о томе рећи ће нам др Игор Цвејић са Института за филозофију и друштвену теорију.

Од почетака цивилизације човек има потребу да прича приче, па су се предања најпре ширила с колена на колено усменим путем. Како је кроз форму која се назива хорор проза наш саговорник успео да оживи митолошке елементе? Наш гост је антрополог и књижевник Бобан Трифуновић. А о улози археологије у истраживању митолошке прошлости више ће нам рећи Марко Алексић, археолог. А када нам се митолошка бића и дешавања појаве у сновима, за психолошка тумачења најбоље је да замолимо психотерапеута и професора књижевности, Весну Мацуру.

Митска снага и лепота једне од најлепших поема наше народне књижевности "Смрт Мајке Југовића" и њени митолошки елементи послужили су као непрегледно поље инспирације за један анимирани филм. Зато је у нашој публици млади редитељ анимираног филма "Смрт Мајке Југовића", Михајло Драгаш.

Можемо слободно рећи да комплетна европска цивилизација и књижевност корен вуку из плодне грчке митологије. Глумица Јелена Тркуља извешће нам једну сцену познате старогрчке митолошке кратке приче и једно савремено гледање на антички мит.

А какви бисмо ми били домаћини, да вас не дочекамо музиком. И то, овога пута, класичном! Оном која је била лајтмотив за бројне митолошке приче на филмском и телевизијском платну. Поздравите великим аплаузом нашу познату виолинисткињу, Тијану Милошевић, концерт мајстора Београдске филхармоније.

Аутор и уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару