Читање позоришта: Стигматизовано друштво

Трагом представа приказаних на Фестивалу професионалних позоришта Војводине.

Данас смо сведоци како видљиви и измештени центри моћи - који у својим рукама држе политичку, економску и сваку другу моћ, на глобалном и на локалном плану - стигматизују сваки облик друкчијег мишљења, отпор терору већине подједнако као и отпор терору моћне мањине. Што је још горе, стигматизује се здрав разум и право на мишљење, у свим облицима друштвеног живота, од политике до културе. Стигматизација свести, савести и разума, борбе за истину и правду, друштвену, социјалну и родну еманципацију, стигматизација непатворених емоција, емпатије и солидарности, шири се попут корова на запарложеној њиви.

Слоган 69. фестивала професионалних позоришта Војводине, Позориште у стигматизованом друштву, указује и на стигматизацију друштвено одговорног позоришта, културе и уметности уопште, појединаца и друштвених група, моралних узора и светоназора, права на мишљење, став, индивидуалност, самосвојност, различитост, права на отпор, бунт и непристајање. Представе о којима ћемо разговарати у складу су са савременим, референтним позоришним и извођачким праксама. Такође, већина изабраних представа припада друштвено ангажованом, освешћеном позоришту које се на храбар, бескомпромисан, уметнички и естетски легитиман и релевантан, начин хвата у коштац с горућим друштвеним проблемима и аномалијама, пркоси им, огољава их и разобличава.

У већини изабраних представа о којима ћемо говорити препознајемо друштвено одговорно, критички потентно позориште које би могло да буде свест и корективна савест друштва и времена којем се обраћа. Компаративна анализа указује и на то да су у већини изабраних представа, различитим позоришним средствима, наглашена политичка и друштвена значења драмских текстова из којих произилазе, надограђују их, реконтекстуализују, и дају им нова, савремена, актуелна значења и конотације.

Чак и овлашан поглед на селекцију 69. фестивала професионалних позоришта Војводине указује на читав корпус тема и идеја које се отварају, промишљају и проблематизују, а међу којима доминирају бунт и отпор стигматизацији, уметнички и позоришни обрачун с манипулацијом и демагогијом као основним оруђима за испољавање и одржање политичке и друштвене моћи.

У емисији говоре Вида Огњеновић, Миодраг Табачки, Валентин Венцел, Предраг Момчиловић, Иван Француски и Андреј Чањи.

Аутор и уредник серијала Слободан Савић

Читање позоришта Читање позоришта

Autor:
Слободан Савић

Најдуговечнији специјализовани ТВ серијал о савременом позоришту у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара