Културни центар

Повод за размишљање о размерама уметничких слобода у Србији су учестали догађаји цензурисања или скидања изложби и позоришних представа, али и други видови тихе и неприметне, најчешће економске цензуре.

Да ли су ово само екцеси без упоришта или еклатантни примери угрожавања уметничких слобода у нашој земљи? Да ли се позиција уметника и његово право на слободно изражавање може лако и једноставно одредити? Који су све разлози угрожавања уметничких слобода - политички, друштвени, патријархални, малограђански... Постоји ли цензура или је аутоцензура присутнија? И коначно, како то да у друштву где се свако може изразити путем друштвених мрежа и безбројних медија, слобода је можда ипак само привидна?

О свему томе разговарамо са професорком ФДУ, теоретичарком медија проф. др Дивном Вуксановић, писцем Срђаном В. Тешином, фотографом Марком Рисовићем из Колектива Камарадес, и кустоскињом Иваном Томановић, професорком фотографије.

Александар С. Јанковић ће подсетити гледаоце на феномен фестивала 7 величанствених, Ана Тасић анализира нову представу Шабачког позоришта, Бацачи прстију, Драгана Пантић је истраживала слободу гласа у музици, а уметнички дуо Диструктура промене у урбаном пејзажу Београда. О искуству самосталног наступа говори Миле Кекин, певач групе Хладно пиво. Професор Филолошког факултета, проф. др Новица Петровић, говори о едицији поезије преведене на енглески, "Homage". Прошло је сто двадесет година од рођења Борхеса, о коме говори др Бојана Ковачевић Петровић са Филозофског факултета у Новом Саду. Преводилац, Љубица Росић говори о четрдесет година од књиге Цар, Ришарда Капушћинског о диктаторском режиму Хајла Селасија. Обе напомињу да су и Борхес и Капушћински још увек веома савремени аутори.

Главни гости емисије су Светлана и Зоран Поповић, оснивачи Центра за визуелне комуникације Квадрат и покретачи Фестивала европског дугометражног документарног филма 7 величанствених.

Главни и одговорни уредник културно-уметничког програма: Небојша Брадић
Креативни директор: Борис Миљковић
Одговорна уредница Редакције за културу и уметност: Данијела Пурешевић 
Уредница емисије: Јасмина Врбавац
Монтажери: Горан Мијић и Марија Арсенијевић
Аутори рубрика: Ана Тасић, Христина Василијевић, Јасмина Врбавац, Јасмина Мијић, Драгана Пантић и Александар С. Јанковић.  
Новинар: Јелена Виденовић
Водитељ: Жељко Максимовић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару