Читање позоришта: Обогаљено друштво

Од Томаса Бернхарда до Тијане Грумић.

Са себи својственом иронијом и цинизмом, аустријски писац Томас Бернхард у комаду Забава за Бориса проблематизује и проказује доброту и доброчинство, чак и саму идеју добра, као софистициран, маркетиншки вешто осмишљен концепт за злоупотребу људске несреће у обогаљеном, раслојеном друштву. Главни протагонисти су у инвалидским колицима, али се физички хендикеп заправо ишчитава и као духовна, шта више, свеопшта обогаљеност социјално и политички раслојеног друштва које, као такво, нема никаквих изгледа за напредовање, еманципацију и прогрес. Представу по овом тексту, у Прешерновом позоришту у Крању, режирала је Снежана Тришић која у емисији говори о бројним тематским рукавцима и значењима Бернхардовог драмског предлошка.

Од почетка ове сезоне на сценама наших позоришта премијерно је изведено неколико представа по драматизацијама романа домаћих и страних писаца. У тематском делу емисије говоримо о искушењима драматизације прозних дела, поглавито романа. У разговору учествују списатељице Ивана Димић и Мила Машовић Николић.

Редитељ Дино Мустафић говори о томе шта га је определило да ради рани комад Мата Матишића, Анђели Бабилона, написан пре двадесетак година. Представа у продукцији Позоришта "Костолањи Дежо" из Суботице је оштра политичка сатира о каријеризму, политикантству, корупцији, заосталости, моралним и идеолошким девијацијама.

Ново име међу драмским писцима најмлађе генерације је Тијана Грумић, по чијим текстовима се однедавно играју две представе, у Атељеу 212 и Српском народном позоришту. Нема сумње да је млада списатељка извесно освежење на домаћој позоришној сцени, али питање је да ли су у представама које се играју по њеним текстовима искоришћени сви потенцијали драмских предложака, на плану режије и глумачке игре?

Аутор и уредник серијала: Слободан Савић

Читање позоришта Читање позоришта

Autor:
Слободан Савић

Најдуговечнији специјализовани ТВ серијал о савременом позоришту у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара