Вавилон

Мартовску емисију Вавилон отвара интервју са писцем Мирком Демићем, прошлогодишњим добитником награде Меша Селимовић за роман "Ћутања из горе" којим је заокружио петокњижје посвећено своме завичају, Банији. Након тога, Демић је објавио нови роман, "Пустоловине бачког опсенара" и за њега добио "Деретину" награду за роман године.

Песник који овога пута чита поезију и о њој говори у Вавилону је Илхан Пачариз. У издању Културног центра Нови Сад, објављена је његова трећа по реду поетска збирка, Вртлог. Пачариз је дипломирао компаративну књижевност на Филозофском факултету у Сарајеву, а данас живи и ради у Пријепољу. Код нас је препознат доминантно као песник, превођен и заступљен у зборницима, а уз то пише и прозне и драмске текстове као и књижевну критику.

Није прошло ни годину дана од како су се на YouTubu појавили Bookvalisti, а већ имају необично велики број пратилаца. Они су: Иван Исаиловић и Милош Живковић, дипломирани филолози који о књижевности говоре стручно на забаван начин.

Два издавача, Контраст и Дерета, објединили су у заједничким корицама под називом Близаначка трилогија, три романа Аготе Криштоф, Велика свеска, Доказ и Трећа лаж. О овим ремекделима говори за Вавилон писац предговора, Јелена Ниџовић.

Од писаца млађе генерације који обећавају, представљамо овога месеца Милоша К. Илића. Протекле године је књижевна награда "Едо Будиша" Градске књижнице Пазин, при којој делује књижевна резиденција Кућа за писце - Хижа од бесид, додељена је Милошу К. Илићу за дело Уморни као пси у издању Партизанске књиге. Илић се до сада бавио писањем прозе и драмских текстова, а пре равно десет година, објавио је као веома млад своју прву прозну књигу, Приче о пиву.

Два одељења за децу и младе, Библиотеке града београда, библиотеке у Хиландарској и Невен у Комбанк дворани, у једном периоду су биле ван функције. Овај недостатак је наша позната списатељица за децу, Јасминка Петровић, применита и подигла је свој глас, написавши у међувремену још једну књигу која је посвећена свим библиотекарима који раде са децом.

Осмишљава и уређује: Јасмина Врбавац
Режија: Марко Шотра

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара