Читање позоришта: Каква је то појава, ко су ти људи?!

Ову епизоду почињемо компаративном анализом представа "Хасанагиница" (Новосадско позориште, редитељ Андраш Урбан) и "Тартиф" (Народно позориште Сомбор и Српско народно позориште, редитељ Игор Вук Торбица).

У обе представе редитељи-аутори спроводе поступке актуелизације и реконтекстуализације имајући на уму оригиналне драмске предлошке које надилазе, надограђују и, на известан начин, деконструишу и изнова конструишу, у намери да учитају и васпоставе нова, савремена, ангажована значења, конотације и референце. Обе представе примери су друштвено одговорног, критички потентног и освешћеног позоришта које се, као свест и корективна савест, бескомпромисно обрачунава са друштвеним аномалијама и разобличава их на уметнички релевантан начин.

Иако настала пригодним поводом (тридесетогодишњица отварања Битеф театра), представа М.И.Р.А. није ни пригодна ни свечарска. Осим тематизације и проблематизације биографских и анегдотских детаља и идејног корпуса из заоставштине Мире Траиловић у представи се тематизују и проблематизују појмови авангардног, експерименталног и новог у локалној позоришној средини подједнако као и однос те средине према Битефу, Мири Траиловић и Мирјани Карановић која игра насловну улогу. О представи говори редитељ Андраш Урбан.

Књажевско српски тетар из Крагујевца обележио је свој дан премијером представе Негри по тексту свог утемељивача, и оца српског позоришта, Јоакима Вујића. Да ли текст из 1821. године, писан на славено-серпском језику, данас има тек музејску вредност или је у њему могуће препознати и савремене конотације, које се тичу времена и друштва у којем живимо? О томе говоре редитељка Анђелка Николић и критичарка Александра Гловацки.

На крају следи осврт на представу Еквус, по тексту Питера Шефера, у продукцији Београдског драмског позоришта. Говоре глумац Миодраг Драгићевић и критичар Борисав Матић.

Аутор и уредник серијала: Слободан Савић

Читање позоришта Читање позоришта

Autor:
Слободан Савић

Најдуговечнији специјализовани ТВ серијал о савременом позоришту у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара