Студио знања: Звук

Да ли сте знали да смо сви ми акорд, да се слонови боје звука пчела, да су шкампи и китови највеће галамџије, а да делфини чују своје рођаке на чак 20 километара раздаљине? Занимљиво је и да звук може да лечи, али и штети. Управо то је наша овонедељна тема, звук.

Звук је изузетно брз - кроз ваздух путује брзином од чак 1.120 km на час, а његову јачину животиње перципирају на различити начин. Како животиње чују, али и на који начин природа комуницира звуковима откриће нам професор др Љиљана Томовић са Биолошког факултета у Београду. О изгледу нашег слушног апарата, његовом утицају на здравље, и животу појединаца у свету тишине, разговараћемо са професором др Боривојем Бабићем са Клинике за Оториноларингологију Клиничког центра Србије. А о филозофском проматрању питања звука и томе шта су рекли Платон, Аристотел и савремени филозофи, више ће нам рећи професор др Владимир Гвозден са Филозофског факултета у Новом Саду.

О природи звука, акустици, тону, боји, висини упитаћемо физичара који ће нам представити и врло занимљиве илустрације наше данашње теме. То је Вук Јовићевић, координатор Фестивала науке и Научног центра Феномен.

Најјачи звук икада забележен је онај створен приликом ерупције вулкана Кракатау, а слух су том приликом изгубили људи на удаљености од чак 160 км. Бука може да створи здравствене проблеме, а у великој мери утиче и у психолошком смислу. Више о томе рећи ће нам психијатар и психотерапеут Оливер Видојевић из Института за ментално здравље.

Шта је акустика, а шта хармонија и тон, како се ствара музика и у каквој су рођачкој вези музика и звук рећи ће нам аранжер, продуцент, гитариста, певач, диригент и композитор доцент Александар Седлар.

А у нашој публици седе гости који су се доказали у вештини да познате поп нумере изведу акапела и тиме покажу како гласом могу да створе звук и мелодију. То је Попхор Крсманац. Са њима у друштву је и човек који својим гласом може да створи звук инструмената, мајстор за бит бокс, Игор Срећковић!

Ове недеље ћемо се лепо забавити, сазнати много тога и уживати у добром звуку. Пратите Студио знања!

Аутор и уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару