Студио знања: Игра и играње

Као што је Васко Попа опевао у свом циклусу "Игре" - игра је сам живот, а ко се приликом пада не распадне, тај устаје и игра, односно живи. Ове недеље и сами смо се играли и створили емисију о игри и игрању.

Човек је биће које се игра, кажу филозофи, а многи писци и филозофи писали су о томе. Како се кроз историју филозофије проматрао тај феномен детаљније ће нам објаснити др Игор Цвејић са Института за филозофију и друштвену теорију.

Игра је изразит вид дечје активности - једна је од дефиниција. Још археолошки налази играчака у несеобинама веома старих култура говоре колики се значај придавао у подизању и васпитавању нових генерација. О значају игре за децу разговараћемо са педагошкињом Невенком Крагуљац, водитељком Републичке секције педагога Педагошког друштва Србије. Шта за човека у психолошком смислу представља игра, како се кроз игру учи, како се одрасли људи играју, рећи ће нам психолог и психотерапеут Александра Симендић. Како се људи играју у виртуелном свету и како се саживљавамо са доживљајем игре свог аватара, откриће нам креативни продуцент видео игара, Немања Црњански.

Сада мало игре речима. Да ли знате како се кроз играње човек игра? Бавићемо се игром и начинима да се човек креативно изрази, али и значајем који класични балет има у Србији. Више о томе рећи ће нам професор др Амра Латифић, ауторка књиге "Космополитски сјај белог балета у Србији".

Где је класични балет, ту је и поређење са савременом игром. Више о начинима да се човек изрази на тај начин рећи ће нам Аја Јунг, српска балетска уметница, кореограф, једна од оснивача и уметничка директорка Београдског фестивала игре. У истом сегменту емисије угостићемо и младу балерину Николину Пашагић, која је освојила златну и сребрну медаљу у јуниорској категорији на Интернационалном балетском такмичењу у Келну.

Чим помињемо игру, незаобилазна тема нам је и музика. Како човек открива музику кроз играње са инструментима и које су особености музике за игру, рећи ће нам виртуоз савремене сцене - диригент Биг бенда РТС-а, Иван Илић.

У емисији ћемо се играти једном од три најстарије игрице на свету, афричком манкалом, а о њеном друштвеном, политичком, етнолошком значају ћемо из прве руке више сазнати од Ане Кнежевић, кустоскиње у Музеју афричке уметности.

Играјте се ове недеље са нама у нашем "Студију знања"!

Аутор и уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Ненад Кркелић

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару