Културни центар

Одмах по проглашењу Ниновог лауреата, огласио се жири за награду Златни сунцокрет, са својим избором. Интригантна је чињеница да када се упореде избори, од 11 романа у једном и 12 романа у другом избору, ова два жирија су се сложила само око три наслова.

Да ли је могуће да су укуси ова два жирија толико различити, да ли су им можда циљеви различити, или је реч о ванкњижевним разлозима? Избори ова два жирија су само повод за разговор о критеријумима књижевних награда, шта све подразумевају ти критеријуми, како се до њих долази и колико се жирији њима руководе и о томе ће говорити Тамара Крстић, чланица Ниновог жирија и Владимир Гвозден, председник жирија за награду Златни сунцокрет, као и професор Филолошког факултета, Предраг Петровић, писац Милисав Савић, уредница књижевних трибина у Дому културе Студентски град, Тамара Митровић и књижевни критичар Саша Ћирић.

Од прилога након овонедељног Културног центра издвајамо приказ нове поставке у Музеју савремене уметности, На путу око света. Уметност из Немачке за коју су одговорни кустоси Матијас Винцент и Матијас Флиге. Изложба нам представља историју савремене немачке уметности  од 1949. до данас са преко 300 радова изабраних из колекције Института за међународне односе у култури, ИФА.

Најновија представа редитеља Андраша Урбана Факултет за позоришног гледаоца, доноси известан заокрет у раду овог редитеља, имајући у виду да је реч о поставци комедије, а на премијери је била наша позоришна критичарка, Ана Тасић.

Из света филма издвајамо критички приказ новог данског филма Кривица у режији дебитанта Густава Мелера, о коме говори филмски критичар Иван Велисављевић и коментар професора Факултета драмских уметности, Александра С. Јанковића који коментарише номинације за Оскара.

Кроз сезону клупских концерата води нас Катарина Вујовић, пратећи групе Визељ, Аутопарк и Straight Mickey and The Boyz, које су се нашле на компилацији саундтрека за телевизијску серију Јутро ће променити све.

У овонедељном Културном центру подсећамо и да ове године обележавамо век од рођења Џерома Дејвида Селинџера. Није написао много, али су његова дела обележила другу половину 20. века. Ловац у ражи је био инспирација генерацијама младих људи, уметницима и бунтовницима који су писали и светле и тамне странице историје. О Селинџеру говоре Теофил Панчић и Александар Шурбатовић.

Моћ интернета, друштвених мрежа, па самим тим и њихових корисника, поново је дошла у први план након што је једно јаје добило 50 милиона лајкова. Како је фотографија једног обичног јајета за само неколико дана постала глобални феномен и интернет сензација, коментаришу социолог Далибор Петровић и комуниколог Мина Смиљанић.

О позитивном и негативном у култури слушамо мишљење кустоса Матијаса Винцена.

Главни гост овонедељног Културног центра је писац Жарко Радаковић.

Главни и одговорни уредник културно-уметничког програма: Небојша Брадић
Креативни директор: Борис Миљковић
Одговорна уредница Редакције за културу и уметност: Данијела Пурешевић 
Уредница емисије: Jасмина Врбавац
Монтажери: Горан Мијић и Марија Арсенијевић
Редитељ: Иван Буквић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару