Студио знања: Ендорфин - хормон среће

Шта се крије иза појма ендорфин? Ко су његови најближи рођаци? Да ли је он увек добар или има и своју тамну страну? Где и како настаје? Зашто је важан за наш организам? Како га можемо ослободити и побољшати своје расположење?

Научници тврде да високе концентрације ендорфина у мозгу изазивају еуфорију, повећавају осећај задовољства и сузбијају бол. Када то чујемо не можемо да се не запитамо како да подстакнемо његову производњу. Притом је важно да одаберемо праве начине који ће ослободити хормон среће и избегнемо замке варљивих супстанци које нам нуде краткотрајно задовољство, а заузврат узимају много више него што дају. Управо зато, наши гости су: нутрициониста Бранка Мирковић, професор др Душан Митић са Факултета за спорт и физичко васпитање и др Мира Ковачевић, директор Специјалне болнице за болести зависности.

Шта је основна улога ендорфина, како се производи, која је његова "адреса" у нашем организму и који су још хормони, осим њега директно одговорни за осећање среће откриће нам докторанд из области неуробиологије на Биолошком факултету и на Универзитету у Генту Марјана Бркић из Центра за промоцију науке.

Да ли је наша срећа заиста у моћи ендорфина и њему сродних хормона или постоји и друга страна приче, како и колико заиста хормони среће утичу на нас и наше менталне активности и због чега су неопходни, рећиће нам психијатар и психотерапеут, проф. др Невена Чаловска Херцог са Факултета за медије и комуникације.

Међу члановима наше публике налази се двоје људи који одлично познају једну од тајни подстицања ендорфина. У питању је плес - предивна вештина коју ће нам под рефлекторима "Студија знања" илустровати Анастасија Пејовић и Сава Андрић из плесне школе "Беоденс". У каквој су вези акупунктура и ослобађање ендорфина, постоји ли нека посебна тактика коју искусни акупунктуролози притом користе и на које тачке на телу би требало да обратимо пажњу објасниће нам акупунктуролог Весна Маринковић Мичић.

Ако сте спремни да уђете у свет уживања придружите нам се и овог пута!

Уредник "Студија знања": Зоран Живковић
Уредник емисије и водитељ: Ивана Миленковић
Ководитељ: Винка Мариновић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару