Студио знања - празници: Шта нас радује

Празник је сваки дан у коме се нешто слави. Успоставља их човек, друштво, религија или закон. Радујемо им се, често их прати масовна еуфорија, а то да ли их славимо је ствар личног избора... Драги наши гледаоци, јасно је као (празнични) дан - наша овонедељна тема су празници. У свечаном смо расположењу и ми и наши гости и више него спремни да говоримо о њима.

Дан тишине, Дан бермуда, Дан борбе парадајзом само су неки од најчуднијих светских празника, док се најстаријим празником на свету сматра Нова година. Сви народи и државе света имају своје верске и државне празнике, а нас занима да нам их објасне стручњаци различитих професија. О празничним обичајима и веровањима - етнолог Младен Милосављевић. Како се кроз историју мењао култ празновања - доцент др Данко Леовац са Филозофског факултета у Београду. А шта различите религије проповедају о празницима, рећи ће нам ђакон Радомир Маринковић.

"Добра новогодишња обећања су као чекови које човек потписује без покрића", рекао је Оскар Вајлд и управо то нас је подстакло да истражимо колико се човек радује и нада да ће празници увек донети нешто боље. Да ли су наше новогодишње резолуције личне обмане и шта за човека у психолошком смислу значе празници, рећи ће нам психијатар и психотерапеут Александар Мисојчић.

У доба глобализације празници су често велики маркетиншки трик пласиран кроз медије. Како медији и маркетинг стручњаци дигну прашину око празника и ко има користи од тога рећи ће нам психотерапеут проф. др Гордана Никић.

Нашу празничну сцену уступамо глумцима Светлани Лазаревић и Радовану Буквићу са којима ћемо поразговарати о празничном духу на даскама које живот значе. Они ће нам извести неколико сцена из њихове новогодишње представе "Баба Мразица".

Имаћемо још занимљивих празничних дешавања у студију. Празнични музички дух дочараће нам хор "Чаролија", дивна талентована дечица предвођена Сањом Лазовић и Бојана Стаменов, а отпеваће нам две божићне и новогодишње песме.

А где су празници, ту су и поклони, где су поклони ту су и изненађења. Ко је махер да их приреди, тај стварно уме да усрећи човека. Међу нашом публиком наћи ће се дивне даме чији је посао управо - приређивање изненађења. Тајне ће нам открити, а ми се можемо сагласити - то је стварно креативан посао. Оне се зову "Савршено изненађење".

Уживајте у празничној атмосфери и дружите се са нама ове недеље, баш као да смо дошли код вас да прославимо празнике заједно.

Аутор и уредник серијала Студио знања: Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару