Културни центар

Једно од основних тековина Франуске револуције је могућност да се глас народа чује и да се захваљујући њему ствари мењају на боље. Политизација сфере културе, нарочито њених институција није код нас ретка, а пред уметношћу и уметницима је често постављен избор - политизација или маргинализација.

Вечерас ћемо постављати питања да ли се и колико данас чује "глас народа" у области културе? На недавном примеру Народног позоришта видели смо да су представници "гласа народа" извојевали победу. Али колико је то заиста често и могуће и у другим установама културе? Колико је моћан "Вокс попули" и да ли стручна јавност може да се избори за победу аргумената? Колико је важан и појединачни глас уметника и његовог дела и да ли је он данас уопште више могућ?

На ова питања вечерас одговарају: Соња Ђекић, редитељка-документариста, Гојко Божовић, песник и издавач, Небојша Миликић, уметник и активиста, позоришни редитељ Војкан Арсић, Владан Јеремић, визуелни уметник, Милорад Милинковић, филмски редитељ, писац Бојан Бабић и музиколог Зорица Премате.

Главни гост је академик, писац Драгослав Михаиловић.

Од догађаја из протекле недеље одабрали смо премијеру филма Мајкла Мура, "Фаренхајт 11/9" коју је пратила дебата из које издвајамо мишљења Јанка Баљка, редовног професора ФДУ и филмског и телевизијског редитеља и Ане Мартиноли, вандредне професорке Факултета драмских уметности.

У рубрици Рез, наши критичари Александра Гловацки, проф. др Андријана Марчетић и Катарина Вујовић говоре о представи Небојше Брадића, "Лимунација", о наградом "Стеван Сремац" награђеном роману "Ина" Крсте Поповског и о недавно одржаном концерту Краља Чачка.

Поводом јубилеја 100 година од рођења писца Александра Солжењицина, говори професорка Филолошког факултета, др Тања Поповић.

О феномену стенсила, посебне врсте графита који се цртају уз помоћ шаблона и који осим естетског имају и критички потенцијал, разговарамо са Вудменом, цртачем стенсила и Теом Тулић која долази из БеФем-а, феминистичког културног центра који је свој фестивал одржан у Културном центру Град ове године промовисао стрит акцијом цртања стенсила.

У рубрици Танка линија, Тијана Грумић, драмска списатељица, једна од аутора представе "Стварање човека", говори о танкој линији која дели добро од лошег.

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма: Небојша Брадић
Креативни директор: Борис Миљковић
Уредник серијала: Данијела Пурешевић
Уредник емисије: Јасмина Врбавац
Редитељ: Иван Буквић
Аутори рубрика: Александар Јанковић, Ана Тасић, Драгана Пантић, Саша Јањић, Јасмина Врбавац, Јасмина Мијић, Јелена Виденовић и Христина Василијевић.
Водитељ: Жељко Максимовић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару