Културни центар

Прошло је пола века од када је Енди Ворхол обзнанио да ће у будућности свако уживати својих 15 минута светске славе. Постоје тумачење да Ворхол и није био непосредни творац те мисли, но било како било, она је глобално препознатљива и третира се као његова.

Данас, у ери демократизације медија, свеопште видљивости и надзора, инстант селебрити кутуре и ријалитија, питамо се шта је Ворхол заправо видео када је те 1968, загледан у будућност, рекао како ћемо сви имати свој комадић славе.

У вечерашњем Културном центру трага се за одговорм да ли ријалити програми јесу последица Ворхолове визије? На који начин савремени уметници користе својих 15 минута славе? И шта данас у домену културе и уметности уопште значи бити славан?

Гости емисије су: историчарка уметности, др Ана Богдановић, истраживач-сарадник на одељењу за историју уметности београдског Филозофског факултета, психолог Ида Теодосијевић, визуелни уметник Урош Ђурић, глумица, студенткиња режије на Факултету драмских уметности у Београду, Милица Спасојевић, писац и музичар Игор Маројевић, сликарка, др Симонида Рајчевић, професор на Факултету ликовних уметности, драмски писац Иван Лалић, књижевница Лаура Барна, Наташа Анђелковић, доктор филолошких наука и уредница у издавачкој кући Плато.

Гост недеље је комуниколошкиња и културолошкиња, др Зорица Томић, професор Филолошког факултета у Београду.

Да ли су данашњи ствараоци освешћени по питању друштвене неправде, неједнакости, расизма, и сл, или су само "пасивно" свестни тих проблема, фокус је актуелног термина "Woke", којем је посвећена рубрика Феномен. Рубрика Јубилеј подсећа да је пре 90 година на Калемегдану постављен Мештровићев "Победник". О томе шта сматра позитивним, а шта негативним тенденцијама у култури, говори перуански писац Сантјаго Ронкаљоло.

У емисији ће биће речи и о изложби Душана Џамоње у Београду, представи "Сликарке" коју је у Народном позоришту у Нишу режирао Стеван Бодрожа, о монографији "Слобода Најјачем" Предрага Нешковића, као и о новој књизи прошлогодишњег добитника НИН-ове награде, Дејана Атанацковића.

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма: Небојша Брадић
Креативни директор: Борис Миљковић
Уредник серијала и емисије: Данијела Пурешевић
Редитељи: Иван Буквић и Горан Николић
Монтажери: Горан Мијић
Аутори рубрика: Ана Тасић, Александар Јанковић, Предраг Петровић, Данијела Пурешевић, Александар Жикић, Јасмина Мијић, Христина Василијевић, Јелена Виденовић.
Водитељ: Жељко Максимовић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару