Студио знања: Спој (не)спојивог

Колико има музике у архитектури, математике у музици или рецимо музике у физици? Шта све крију наизглед "неспојиви" спојеви? Да ли нам некад велика ограничења уствари помажу да "прескочимо" и најкомпликованије препреке и постанемо победници на различитим животним пољима? Постоје ли тоталне супротности које једноставно не могу једна без друге? Да ли се "сличан сличном радује" или је ипак мит о битанги и принцези истинит?

Др Весна Тодорчевић са ФОН-а и Математичког института САНУ објасниће нам скривене математичке истине које прожимају читав наш физички свет, али и њихову, на први поглед, не тако очигледну везу са музиком. Физичар и музичар др Андреја Стојић из Института за физику и члан бенда "Неверне бебе" ће нам помоћи да додатно закомпликујемо читаву ову причу и у игру укључимо још једног играча - физику - и у каквој је спрези са музиком. Од математике, преко физике стижемо и до архитектуре - фантастичног споја науке и уметности. Професор др Драгана Васиљевић Томић са Архитектонског факултета објасниће нам како архитекта барата са различитим знањима и вештинама из ових области.

Тајну "споја неспојивог" који се крије у нашим генима, ћелијама, ткивима, органима, али и свету који нас окружује откриће нам неко ко и сам има разноврсна интересовања и у свом животу спаја потпуно различите дисциплине - др Дубравка Вејновић из Центра за промоцију науке, генетичар, професионални ронилац и стрелац из ватреног оружја.

У жељи да одгонетнемо да ли се заиста сличан сличном радује или су ипак супротности те које се привлаче и како да уопште разумемо механизме привлачења у психолошком смислу у госте смо позвали психијатра и психотерапеута из Института за ментално здравље Србије, др Оливера Видојевића.

У нашој публици су студенти Архитектонског факултета у Београду, који у својим пројектима праве чудесан спој архитектуре и музике. Они ће нам открити како то изгледа или можда чак како би то могло да звучи. А кад смо код звука, пре свега доброг звука, нашу малу сцену чувамо, за музику чланова бенда "Неверне бебе" који ће нам се у пуном саставу придружити на крају емисије. Спој неспојивог потражићемо и у свету моде, али и глуме и то уз помоћ једног од наших најбољих глумаца млађе генерације - Николе Ракочевића. Велико нам је задовољство што ће нам се придружити и кошаркаши у колицима предвођени Владом Кузмановићем, председником Савеза кошаркаша у колицима Србије. Они ће нам своју храброст и вештину демонстрирати у "Студију знања".

Уредник "Студија знања": Зоран Живковић
Уредник емисије и водитељ: Ивана Миленковић
Ководитељ: Винка Мариновић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару