Културни центар: Снови

Сан је место где се сваки човек без изузетка може сусрести са својим уметничким бићем и осетити сву сложеност механизма спознаје.

Сан својим фантазијским потенцијалом одудара од стварности, а необичним формалним решењима често је налик уметничком изразу. Стога је ониричко веома блиско свакој уметности, али будући да није уметност сама, ваља трагати за оним уметничким формама које су успешно транспоновале сан у уметничко дело и надградиле га. Да ли и данас имамо уметника који се занимају за ониричко и зашто? Да ли је сан алегорија, метафора, симбол, скровиште или алиби да се нешто друго искаже у уметности? Да ли је то друго што се хоће рећи политичке, друштвене или метафизичке природе? Која су то уметничка дела која се данас баве сновима и који уметници користе мотиве сна у своме делу и са којим циљевима?

О свему томе у вечерашњој емисији размишљају: проф. др Жарко Требјешанин, психолог, Ибрахим Хаџић, писац, Вељко Лалић, визуелни уметник, Саша Радојевић, драматург, Сања Маљковић, сценографкиња, Ивана Стефановић, композитор, проф. др Сава Дамјанов, књижевни теоретичар и писац, академик Љубомир Симовић и сликарка Драгана Стевановић.

Гост емисије је стрип аутор, Александар Зограф.

Два су књижевна фестивала која Културни центар прати ове недеље, први, Тргни се! Поезија! има дугу традицију од 12 година и бројне госте из иностранства, други је новији, Чумић бук фест се оглашава четврти пут. У рубрици Ретровизија пратимо још нека дешавања, представу Шупљи камен, Николаја Кољаде у режији Тање Мандић Ригонат и изложбу слика Николе Марковића, као и промоцију књиге Душана Весића о Маргити Стефановић, Маги из групе ЕКВ.

У рубрици Рез, филозоф Иван Миленковић говори о новим рецепцијама Макијавелија, а архитекта и уредница Редакције за културу Другог програма Радио Београда, Снежана Ристић, за Културни центар прати овогодишњу Београдску интернационалну недељу архитектуре (БИНА).

У емисији ћете још имати прилике да видите зашто свет слави 100 година од рођења редитеља, Ингемара Бергмана, о чему говори Мирољуб Стојановић, филмски критичар и теоретичар. У рубрици Феномен, сазнаће се нешто и о опсесији постављана Сторија на друштвеним мрежама.

Николај Кољада је гост рубрике Танка линија.

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма: Небојша Брадић
Креативни директор: Борис Миљковић
Уредник серијала: Данијела Пурешевић
Уредник емисије: Јасмина Врбавац
Редитељ: Иван Буквић
Аутори рубрика: Александар Јанковић, Ана Тасић, Драгана Пантић, Катарина Митровић, Јасмина Врбавац, Јасмина Мијић, Христина Гајовић
Новинар: Јелена Виденовић
Водитељ: Жељко Максимовић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару