Студио знања: Насловна страна

Можемо ли да верујемо баш свему што видимо на насловним странама? Јесу ли оне 100% стварне? На који начин су се мењале током исторје и како се бирају фотографије и текстови које ће се на њима наћи?

У "Студију знања" истражујемо шта нам поручују насловне стране, имају ли оне неке скривене поруке, како да их на најбољи могући начин разумемо, научимо да препознамо садржаје које нам нуде и тако одаберемо праве теме за нас. Каква фотографија треба да буде да би заслужила да се нађе на насловној страни и по чему се разликује у односу на друге добре фотографије, али и да ли је само у питању садржај или постоји посебна стилизација објасниће нам Јелена Јованов, уредник фотографије часописа "Глорија". Шта нам насловне стране говоре о систему вредности у друштву током историје, а шта о свету у ком данас живимо упитаћемо Мају Вукадиновић, социолога културе. Драгана Трипић, главни и одговорни уредник "Прес" портала откриће нам неке од трикова којим се служе новинари жуте штампе како би повећали тираж и објаснити шта је то што је важно да би насловна страна привукла потрошаче, али и да ли у том смислу постоје одређене границе преко којих се не иде.

Телевизијски критичар и уредник ТВ редакције у "Политици" Мери Билић ће нам указати на то који се тип личности бира за насловну страну, када је насловна страна заиста насловна страна, а када је то само први лист у часопису, које квалитете она треба да поседује, а шта је оно што на њој никако не би смело да се нађе. У којој мери се идентификујемо са личностима које видимо на насловним странама и одакле уопште потреба за тим, како оне утичу на нашу перцепцију стварности и колико често се притом суочавамо са лажним представама откриће нам психијатар и психотерапеут Александар Мисојчић.

У "Студију знања" ћемо такође имати и квиз који ће нам помоћи да обогатимо своје знање када је реч о овој теми. Током емисије ће нам се придружити и Весна Мандић, некадашња манекенка, а данас власница модне куће "Фабрика" која ће нам из свог угла говорити о насловним странама, о томе како су се оне мењале током времена, када су биле најбоље и шта оне значе за некога ко се бави модом. Придружите нам се!

Уредник "Студија знања": Зоран Живковић
Уредник емисије и водитељ: Ивана Миленковић
Ководитељ: Винка Мариновић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару