Студио знања: Херој

Херој је онај који има храбрости за своју судбину, рекао је Херман Хесе. У овонедељном "Студију знања" бавимо се херојима, како постају и да ли свако од нас може то да буде.

Кажу да се ништа на овом свету се не може постићи без храбрости, а по Аристотеловим речима - храброст је највећи људски квалитет поред части. Како човек може да постане херој упитаћемо психијатра и психотерапеута професора др Невену Чаловски Херцог.

Које архетипове хероја сусрећемо у литератури, како их доживљавамо у стварности и на који начин физика објашњава њихове супермоћи. Гости са којима ћемо разговарати су антрополошкиња др Јелена Васиљевић, научна сарадница у Институту за филозофију и друштвену теорију, теоретичар књижевности професор др Јелена Пилиповић са Филолошког факултета и физичар Владимир Вељић са Института за физику.

А од архетипа у књижевности до онога у савременој уметности, мотив хероја је присутан у многим варијантама. Од седме уметности преселио се на екране у нашим домовима, а са њима сада можемо да се идентификујемо, па чак и да њима управљамо џојстицима. Погађате, у питању су видео игрице. О суперхеројима у свету видео игара, више ће нам рећи Никола Митић из екипе Кофа гејмс.

На Науци на сцени биће распевано. Наша специјална, музичка гошћа биће Сања Вучић, џез, реге и даб певачица и њен колега гитариста Стефан Аћимовић. Они ће нас подсетити на неке од песама у којима је главни мотив управо херој.

Све је ове недеље посвећено херојима. Сви бисмо ми волели да то будемо. А међу нашом публиком су они који су то и остварили, те су награђени и наградом "Подвиг године". Упознаћемо их током емисије, то су Огњен Дамљановић, Иван Перишић, Игор Милосављевић и Јована Лепосавић.

Разговарали смо о архетиповима хероја у књижевности, а многи од њих оличени су и у позоришту. Од старогрчке хероине Антигоне, до Ахмета Нурудина Меше Селимовића рецимо, много различитих јунака живи у позоришту. Неке од њих на нашим "телевизијским даскама" у нашем студију дочараће нам уметница Народног позоришта у Београду, Вања Ејдус, која је између осталог оживела трагичну хероину античког театра, Антигону.

Од антике се каже да је храброст врста спасења. Па како да људи буду храбри и шта значи бити херој, потрудићемо се да сазнамо ове недеље у "Студију знања".

Уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић Ковачевић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару