Живот и стандарди: Убожац као слутња

На корак од урбаног, и миљама далеко од иоле урбаног - тако живе бројне српске породице у косовско-метохијским селима. На корак од сна, а у сенци светиња које својим истрајавањем чувају.

Остаци манастира Убожац, у народу га зову и Рђавац, у близини села Мочаре, код Косовске Каменице - јединствен је духовни комплекс на овом подручју. Саграђен је у првој половини 14. века, највероватније као задужбина светогорског игумана Старца Исаије. Сматра се да је он са својим родитељима, иначе властелинима краља Милутина, који су се касније замонашили у Убошцу, подигао овај манастир, а да се ту налазе и њихове мошти.

Иако од страдања, у време прве Велике сеобе Срба 1690. године, никада није обновљен, о великим црквеним празницима у манастиру Убожац одржава се литургија. Верници из околних села посећују га и мимо тога. Духовно је уточиште у овом крају, али га чудотворним чини и веровање да се у њему чуда дешавају, болести исцељују, жеље испуњавају... Као да остаци манастирског комплекса учвршћују веру и дају додатну снагу.

Иако мештани често имају утисак да су их сви заборавили, да за њих зна још једино свештенство које обилази парохију, из локалне самоуправе поручују да су са проблемима добро упознати, али да су им моћи мале.

У подножју манастира је село Мочаре. Горње и Доње, са више махала. Свега неколико километара од Косовске Каменице, а утисак је да су тековине цивилизације недостижне. Са снеговима и бујицама често остану без пута, о организованом превозу, сеоској амбуланти, апотеци, лекару, школи - само сањају.

Арсићи су угледна породица из села Горње Мочаре. Вредни сточари и бројна фамилија, последњи су бедем у махали.

У истом селу, у удаљенијој махали упознајемо Крстиће, породицу са петоро деце. На крају пута у засеоку Мануте, у селу Зебинце живе Јовићи, једина српска породица у окружењу албанских фамилија. Кажу да живе као да су на крају света.

У Лапљем Селу, тик поред Грачанице, генерацијама живе Недељковићи, узорни ратари. Александар је толико унапредио производњу да је готово заокружио производни циклус.

На корак, не само од урбаног и удобног, у косовско-метохијским селима, за Србе је највећа мука стална неизвесност, а самим тим и немогућност дугорочног планирања. И кажу, добро је негде тамо створити алтернативу, злу не требало!

Ауторка: Татјана Манојловић
Сниматељ: Александар Агбаба
Монтажа: Бранислав Поповић
Реализација: Јелена Тодоровић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару