Студио знања: Боје

Шта јесу, а шта нису боје? Зашто је на пример јабука црвена, а небо плаво? Како наше око види боје, које ћелије су задужене за то и од чега зависи да ли ћемо их видети? Да ли одређене делове спректра можемо да осетимо и неким другим чулима? У којим бојама животиње виде свет око себе? Користе ли их психолози у терапији и како?

Боје дефинитивно чине наш свет лепшим и дају му посебан шмек. Неке видимо, а има и оних које људско око не може да региструје. Управо ти, нама невидљиви делови спектра, представљају мач са две оштрице. И зато пажљиво са њима, али и њиховим комбинацијама - превише различитих и погрешно уклопљених боја нарушава уметнички склад. Поред постизања поменутог склада када говоримо о уметности, дизајну, моди, сликарству, фотографији, не треба заборавити да боје крију и многе тајне науке које заједно са нашим гостима откривамо у "Студију знања".

Које су границе људског ока када је реч о виђењу боја и на који начин их оно препознаје и опажа откриће нам професор доктор Синиша Аврамовић, очни лекар из Милош клинике. Улогу боја у биљном и животињском свету објасниће нам генетичар др Дубравка Вејновић из Центра за промоцију науке. О настајању, мешању и комбиновању боја и њиховом значају у свету уметности разговараћемо са фотографом Дацком Пауновићем.

Пабло Пикасо је говорио да боје баш као и црте лица прате емоционалне промене. Његова тврдња има и научно упориште у области психологије која проучава наше емоције и реакције на одређене боје. У свет психологије боја увешће нас психотерапеут и педагог Тамара Јелић.

Закони физике крију многе занимљиве чињенице које ће нам помоћи да схватимо шта су то заправо боје и зашто их видимо на начин на који их видимо, али и због чега неке од њих наше око уоште не препознаје. Одговоре на ова и још многа друга питања откриће нам Владимир Вељић из Института за физику.

Како бисмо боље разумели свет боја, ове недеље у "Студију знања" имамо и квиз у ком учествују чланови наше публике. Реч је о две екипе које ће се такмичити. Једна обожава фотографију. У питању су чланови портала "Слике Србије". Друга екипа одлично препознаје боје звука. То су чланови хора КСТ-а. Придружите нам се!

Уредник "Студија знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Ивана Миленковић
Ководитељ: Винка Мариновић Ковачевић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару