Студио знања: Навике

Навика је јача од разума, рекао је Овидије, а Цицерон да је навика као човекова друга нарав. Како можемо да градимо навике, можемо ли да господаримо њима и како да нам буду пут до успеха - запитаћемо се у овонедељном Студију знања!

То је тако значајна тема, да је ушла у многе песме. Да бисмо то осликали, музичку подлогу смо затражили од младе певачице Данице Крстић, тако да ћемо вас у овонедељној емисији изненадити музичким најавама.

Психијатри дефинишу навике као научени и током развоја стечени облик понашања у различитим улогама. Многи славни филозофи су робовали навикама. А економисти их сматрају добром основом за успех. Зато ћемо о томе више сазнати од наших саговорника - психијатра Александра Мисојчића, филозофа др Владимира Гвоздена са Филозофског факултета у Новом Саду и професора др Александра Ђорђевића са Економског факултета у Београду.

Како се стварају навике, колико времена је потребно да би се створила навика и како исправити оне лоше, рећи ће нам неко ко је у свакодневном контакту са пацијентима који се боре са лошим навикама. То је др Оливер Видојевић, психијатар и психотерапеут из Института за ментално здравље.

Сви ми желимо да имамо навике које ће нам донети успех. Њих ће нам открити Мирослав Живковић, тренер "Седам навика ефективних људи".

А међу нашом публиком је и неколико чланова центра "Др Гифинг". Они ће нам говорити о томе колико је важно правилно стварати нутритивне навике, које су неминовно добре за нас и подижу квалитет свачијег живота.

Не можемо да говоримо о навикама, а да немамо у виду да се оне иницијално стварају код деце најранијег узраста. То ћемо осликати кроз једну радионицу са најмлађим гостима.

И у овој емисији мораћемо да будемо искрени и да свако од нас призна неке од својих лоших навика. А добровољци из публике имаће посебно тежак задатак - суочавање са психијатром, Оливером Видојевићем, од кога ће потражити савете како да се реше својих лоших навика.

Без обзира на то какве су наше навике, можда је време да их преиспитамо и обрачунамо се са оним лошима. Очекујемо вас у "Студију знања"!

Уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић Ковачевић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару