Студио знања: Mаске

Колико су старе маске у различитим културама и традицијама? Шта оне представљају у психолошком смислу? На које начине нам само друштво намеће одређене маске и да ли је "стављање" маске увек лаж? Маскира ли се и природа и шта све крије испод својих маски?

Маске су важне теме етнологије и културне антропологије, а сасвим је сигурно да о маскама и маскирању можемо много научити и од природе - од биљака и животиња. Тијана Чолак Антић из Етнографског музеја откриће нам када су настале маске, шта су оне симболисале, али и како су изгледали први маскенбали.

Маја Вукадиновић, социолог културе објасниће нам улогу медија као значајног друштвеног фактора у "маскирању" друштва и појединаца и шта нам маске које носимо говоре о данашњем друштву и култури, пре свега у нашој земљи. Уз помоћ проф. др Пеђе Јанаћковића са Биолошког факултета у Београду заронићемо у свет биљака и животиња и сазнати бројне појединости о томе какве "маске" оне носе како би се прилагодиле природним условима и окружењу и обезбедиле свој опстанак на планети, али и да ли од њих и шта у том смислу може и човек да научи.

Ове недење, на путовању кроз свет маски, наш гост је и неко ко их испробава кроз различите улоге у представама, серијама и филмовима. О свом искуству кроз неколико илустративних примера говориће нам Урош Јовчић, глумац. Сви смо ми на неки начин глумци, јер у интеракцији са другим људима испробавамо различите улоге и маске. Некада то чинимо са добром намером, како бисмо се прилагодили одређеној ситуацији и да бисмо осетили припадност, а некада једноставно манипулишемо. Једно је сигурно - без маски се не може. Много више о томе откриће нам доктор Зоран Миливојевић, психотерапеут.

Када су маскенбали настали, скоро незаобилазни део њих је била игра, у којој су сви гости погађали идентитет једне особе под маском, постављајући јој питања. Овај вид игре се чак и данас одржао у неким - квизовима. И ми ћемо овог пута имати квиз знања у ком ће учествовати чланови наше публике. Они се баве израдом сценског и савременог костима и направиће прави маскенбал у нашем студију - ученици Средње школе "Техноарт". Придружите нам се!

Уредник "Студија знања": Зоран Живковић
Уредник емисије и водитељ: Ивана Миленковић
Ководитељ: Винка Мариновић Ковачевић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару