Студио знања: Зависност

Шта је зависност? Како да јој се одупремо? На који начин да препознамо када смо прешли "границу" и признамо себи да смо изгубили контролу над сопственим понашањем? Који облици зависности постоје и како настају? Где и како потражити помоћ?

Зависност нас вреба са свих страна у најразличитијим облицима - било да је реч о пороцима, људима, предметима. Они нас привлаче, маме, изазивају, нуде одређене погодности, задовољство и често делују безазлено, међутим уколико се "навучемо" последице могу да буду фаталне. Зато у овонедељној емисији "Студио знања" тежимо да уз помоћ стручњака из различитих области станемо на пут зависности која је уско повезана са емоцијама. О зависности од љубави, секса, других људи, па чак и различитих предмета говориће нам др Оливер Видојевић, психијатар и психотерапеут из Института за ментално здравље.

Иако знамо да је добар спортски тренинг одличан за физичко и ментално здравље, треба имати на уму да и ту треба пронаћи праву меру, јер врло лако можемо постати зависни од вежбања. Више о овој теми откриће нам др Ана Весковић Ђаковић са Факултета спорта и физичког васпитања. Међутим, много је оних које вежбање уопште не привлачи, али зато непрестано размишљају о храни, најчешће о слаткишима. Зато је наш гост и Ђорђе Пејић, нутрициониста који ће говорити о зависности од хране. Да нису само људи ти који се суочавају са различитим пороцима кроз занимљиве илустрације из света животиња потврдиће нам проф. др Лидија Раденовић са Билошког факултета.

Када кажемо зависност ту су и алкохол, дрога, цигарете, видео-игрице и коцка. Зато је са нама докторка Мира Ковачевић, председник Републичке стручне комисије за превенцију и контролу болести зависности и в.д. директора Специјалне болнице за болести зависности. Докторка је са собом повела и чланове свог оперативног тима из болнице. Реч је особљу и волонтерима који се овог пута налазе у публици. Они ће постављати питања нашим гостима и учествовати и у квизу знања који ће нам помоћи да кроз игру научимо што више о теми овонедељне емисије.

Ако останете са нама уживаћете и у триковима Игора Трифунова, нашег најбољег и најпознатијег мађионичара, открити како је захваљујући једном коцкару настао први сендвич, али и много занимљивих чињеница о зависности од кафе.

Уредник "Студија знања": Зоран Живковић
Уредник емисије и водитељ: Ивана Миленковић
Ководитељ: Винка Мариновић Ковачевић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару