Студио знања: Интелигенција

Од Сократове "Знам да ништа не знам" до паметног робота, интелигенција показује своја чаробна лица. Карактерише је вишеврсност и слобода да се њоме изразимо. У овонедељном "Студију знања" разотркривамо "способност прилагођавања променама", како је Стивен Хокинг дефинисао интелигенцију.

Једна од кључних бројки за интелигенцију је 130, јер се људи са коефицијентом већим од тог броја сматрају натпросечнима. Тајну одабраних зна председница Менсе у Србији, Александра Боровић, коју ћемо угостити у овонедељној емисији.

Које врсте интелигенције постоје и зашто је тако важна, шта карактерише интелигенцију човека и постоје ли људи који су "универзално" интелигентни, објасниће нам професорка психологије др Зорана Јолић Марјановић са Филозофског факултета.

Људи не треба да се праве важни мислећи да су једини на свету интелигентни, гласни су биолози. Животиње, али и биљке, имају своју интелигенцију и испољавају је кроз комуникацију, или одређене начине учења. Више о томе рећи ће нам професор Биолошког факултета доктор Љиљана Томовић.

И овога пута имамо изненађења у студију. Једно је гласно и само ће се открити одмах на почетку емисије - интелигенцију животиња илустроваћемо вештинама које поседује наш живахни гост, врста птице Харисов јастреб. О њему одлично брине Зоран Трајановски из Зоо врта Београд, који ће нам појаснити интелигенцију те животиње и показати нам шта све он зна.

Говорићемо о природној, а вештачку интелигенцију представиће нам публика студенти Машинског факултета, предвођени професором доктором Петром Петровићем са Машинског факултета. Специјално изненађење је робот који ће нам донети наши гости, па зато имамо и ексклузиву - из студија ћемо се заиста и отиснути у свет виртуелне реалности и пренети своја искуства.

Звезда физике и директор Института за физику, професор Александар Богојевић, повешће нас у потрагу за интелигенцијом у свемиру. Наравно, професора ћемо упитати и шта у будућности можемо очекивати од те потраге и да ли „тамо негде" постоје интелигентна бића.

А када уживате у плесу, знајте да је и то интелигенција и то телесно-кинетичка. Њом су надарени они који се са лакоћом креативно изражавају и уче телом и кроз покрет. Тим поводом смо угостили уметнике Сању Нинковић и Маријана Милоша, балетане Народног позоришта у Београду. У "Студију знања" ће нас посетити и гост изненађења, директор Балета Народног позоришта и балетски играч, права звезда Константин Костјуков!

Припремили смо забаву у студију разигравајући се око теме која је наизглед баук - интелигенције. Очекујемо вас у нашем "Студију знања"!

Аутор и уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић Ковачевић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару