Културни центар

Све до XX века уметност намењена деци није постојала као одвојена грана уметничког стваралаштва. Што не значи да деца нису имала уметничке потребе, већ само значи да одрасли нису били свесни тога у правој мери као ни чињенице да су данашња деца - сутра будући уметници, али и читаоци, слушаоци и гледаоци.

Изгледа да је уметност намењена деци одувек била специфична и осетљива тема јер је као посредовану стварају одрасли. Да ли је због свега тога начин на који се обраћамо деци данас другачији него што је то био некада и да ли за то има оправдања? Постоји ли још увек јаз генерација и да ли је он данас мањи или већи него раније?

Како се данас ствара за децу у ери компјутера и доминације слике и интернета. Како одрасли доживљавају дечије потребе и интересовања? Да ли су у стваралаштву за децу и тумачењу и презентовању неопходни психолози, социолози, посредници који ће открити шта је за децу, а шта не. Да ли едукација у школи из уметничких предмета (књижевност, ликовно, музичко) прати савремени тренутак? Да ли награде за дечје стваралаштво прате стварна дечја интересовања? Да ли су уметност и култура деци неопходни колико и родитељска љубав, храна, материјална обезбеђеност и колико и на које начине деци уметност помаже у формирању здраве личности. Како се сналазимо са разликама у уметности намењеној различитом дечијем узрасту и када је тренутак да се деца уведу у стваралаштво за одрасле? Шта је данас популарно и шта се гледа, чита, слуша у дечијој књижевности, музици, ликовној уметности, позоришту, а шта бисмо ми као родитељи, педагози, ствараоци, желели да они прате...

На ова и још многа питања ће у вечерашњој епизоди одговарати они одрасли који су се осведочили у томе да разумеју дечије жеље и потребе: у улози главног госта, књижевница Јасминка Петровић и потом Дејан Алексић и Владислава Војновић, писци за децу, Добросав Боб Живковић, илустратор, Игор Бојовић, драматург, Ивана Лукић, школски психолог, Милутин Петровић, редитељ, Павле Зелић, писац и сценариста, вајар Марко Црнобрња, глумац Милош Анђелковић, Љиљана Ранђеловић, диригент хора Колибри, Едвард Бонд, редитељ.

У прегледу прошлонедељних догађаја, Културни центар ће између осталог представити изложбу часописа Студент у Дому културе Студентски град, прославу Дана мртвих у Институту Сервантес, рок критичар Саша Жикић ће се осврнути на нову компилацују бенда Поп машина, а Страхиња Савић на фестивал Слободна зона. Подсетићемо се, захваљујући јубилеју 70 година од објављивања, Дневника Ане Франк, а у прилогу који је припремила Христина Гајовић, открићемо шта се крије иза новог феномена данашњице, музичког правца,Турботроник.

Шта је ове недеље добило одобравање а шта је ипак за избегавање, коментарише рок новинар, Петар Пеца Поповић.

Главни и одговорни уредник Културно уметничког програма: Небојша Брадић
Креативни директор: Борис Миљковић
Уредница серијала: Данијела Пурешевић
Уредница емисије: Јасмина Врбавац
Монтажери: Горан Мијић и Марија Арсенијевић
Редитељи: Иван Буквић и Горан Николић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару